fbpx
 

Шри Ланка е най-доброто място за наблюдение на сини китове в света

Шри Ланка е най-доброто място за наблюдение на сини китове в света. Островната държава в Индийския океан, която се намира сравнително близо до бреговете на Индия, целогодишно е отправна точка за ентусиасти, които искат да се насладят на неочаквано елегантните движения сред вълните на най-голямото животно в света. Отправна точка за няколкочасова екскурзия с корабче по следите на морските бозайници е пристинищният град Мириса.

Тайната на успеха на този вид екскурзии е, че зърването на сините китове е почти 100 процента гарантирано през цялата година. Тъй като именно бреговете на Шри Ланка са избрани за постоянен дом от семейстно китове. Единствено хората, които страдат от морска болест може да се насладят на преживяването, предвид че се качват в малък кораб, а океанските вълни понякога не се шегуват и превръщат мечтаната разходка буквално в кошмар.

Всички останали, които нямат вестибуларни проблеми обаче, ще останат очаровани от екскурзията, а освен на сини китове ще могат да се насладят и на игривия танц на различни видове делфини, които да наблюдават от палубата. Безспорно обаче най-много щастливи викове от туристите изтръгват водните фонтани на сините китове. И само за да си представите размерите – новородените сини китчета са с дължина от около 7 метра. А големите са значително по-големи и достигат над 30 метра или колкото 8-етажен блок. Само езикът ме тужи около 4,7 тона или колкото голям слон. А мъжките екземпляри достигат до тегло от 180 тона.

Ако не си падате по водните приключения, в Шри Ланка можете да си подарите и сухоземно сафари. В националния парк Яла при повече късмет можете да наблюдавате диви леопарди. От красивите животни има само 16, които умело са се покрили в дърветата наоколо и подремват. Дори и да не видите красивите хищници в резервата ще можете да снимате сравнително отблизо най-разнообразни птици, водни биволи, слонове, крокодили и други животни. В храмовете и в хотелите на островната държава пък можете да се запознаете съвсем отблизо различни видове маймунки, които макар и рядко могат да станат агресивни, ако не им подадете храната или кокоса, който сте си взели за разхлада.

В Шри Ланка има няколко забележителности, които са задължителна спирка за туристите. На първо място сред тях е Храмът на свещения зъб в Канди. В него, според легендата, се съхранява златният зъб на самия Буда и местните твърдят, че това е най-голямата скъпоценност на страната. Вярва се, че свещенният зъб бил пренесен в Шри Ланка през 4-ти век от принцеса Орисон, която пренесла зъба в косата си до острова, за да не попадне в неподходящите ръце. Храмът е в списъка на Световното културно наследство на Юнеско.

Другата интересна забележителност е Лъвската скала – Сигирия. Там са запазени изрисувани фрески, наречени божествените девойки. Според търсачите на НЛО, летящите им пози крият повече тайни, отколкото може да се обхване с просто око. В списъка на Юнеско са и скалните пещери-храмове в Дамбула. Най-старото от будистките светилища е от 1 в. пр. Хр. Стените и таваните на петте пещери са изрисувани с будистки стенописи, а в комплекса се намират повече от 130 статуи на Буда.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.