fbpx
 

Почитат Св. Мина при скалното светилище край село Мечкул

На 11-ти ноември, когато християнската църква почита Свети Мина, пред паметта на светеца се прекланят и жителите на село Мечкул, община Симитли. Те отбелязват празника на каменното светилище, посветено на Свети Мина край селото, приготвят и раздават курбан за здраве. Скалните форми, които образуват светилището са оприличени на чучулига, лъвска глава, змиорка и дори стъпката на Крали Марко.

St Mina

Според археологическите проучвания в района е имало поселища още 7000 години преди Христа. Районът е обитаван и от тракийското племе меди. Според местните тук е имало светилище, а жрицата му именно тук е предсказала на Александър Македонски, че ще завладее света. Според друго предание камъните са наредени в този порядък от титаните по нареждане на самия бог Зевс.

St Mina
St Mina

В близост до светилището местните са изградили параклис на Свети Мина, който е покровител на християнското семейство. Именно него продължават да честват на мястото, на което са почитани различни божества и религии през хилядолетията.

St Mina
St Mina
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.