fbpx
 

Свети Павел благословил минералните извори вода на Огняново

За никого не е тайна, че България е изключително богата на лековити минерални води. Но малко хора знаят, че един от българските извори е благословен лично от първоапостол Свети Павел, когато той проповядвал християнството по нашите земи. А именно Мирото в Огняново.

Изключителното значение на минералните извори в Огняново били открито още от римляните. Император Траян построил своя град Никополис ад Нестум, за да почете победата си над даките пред 105-106 г след Христа в непосредствена близост до лековитата вода. И така започнала исторята на минералните бани по този край.

st paul blessed mineral water ognyanovo

Днес много хора посещават селцето близо до Гоце Делчев, за да лекуват заболявания на опорно-двигателната система, неврологични и генетични проблеми.

st paul blessed mineral water ognyanovo

Ако и вие решите да отседнете в Огняново за спа уикенд или балнео процедури можете да комбинирате потапянето в басейните с минерана вода с разглеждане на разнообразните туристически атракции в региона и да посетите руините на Никополис ад Нестум например. Там ще видите пощаденото от вековете от две християнски базилики, основите на публични сгради и съоръжения. И естествено древните терми, в които все още си личи огромната съблекалня /аподитериум/, студеният басейн /фригидариум/ и топлият такъв /калдариум/.

st paul blessed mineral water ognyanovo

Не само защото самият Свети Павел е разпространявал и проповядвал християнството по тези земи можете и днес да кажете молитва и да запалите свещи в някой от многобройните манастири и църкви в региона. Сред интересните места е  и манастирът „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ в град Хаджидимово, който е построен наново през 19 век и други църкви от периода. Не пропускайте  и църквата в Тешово, за която можете да откриете  и отделна статия в travelbulgarianews.bg.

В района има и много природни феномени като невероятно красивите Кременски езера, над 600-годишния чинар в Гърмен, тракийски ритуални комплекси и архитектурни резервати като Ковачевица, Лещен, Делчево и Долен.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.