fbpx
 

Вижте хилядата образа в иконите на църквата „Свети Стефан“ в Несебър

Октомври със сигурност е един от най-подходящите месеци през годината за посещени в Несебър, ако искате да разгледате забележителностите на стария град, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. На първо място, защото тълпите от летовници са си отишли и можете да откриете всяка от забележителностите без организирани групи и куп посетители. Освен това времето все още е слънчево, а лебедите вече са дошли да зимуват до брега.

Определено най-впечатляващата църква в Несебър е „Свети Стефан“. Тя е изградена в периода 11-ти 13-ти век, а няколко столетия по-късно сградата е удължена назапад и е прибавен притворът. Най-впечатляваща обаче не е самата конструкция на сградата или зеленият двор на храма, осеян с капители, а изображенията в църквата. В над 250 композиции са изобразени 1000 фигури. Сред стенописите има запазени автентични такива от преди 400-500 години.

Първоначално църквата е била посветена на Света Богородица и затова е изписана със сцени от живота й. Впоследствие обаче наречената на Свети Стефан църква в Несебър пропада в морето и храмът става приемник на името й. Сред изображенията на стените ще видите сцени от чудесата на Христос, както и сцени от Страшния съд. По светите рисунки са се трудили трима различни майстори, твърдят специалистите според стила на изображенията.

Не по-малко впечатляващи са и заразеният иконостас от края на 16-ти век и резбован архиерейски трон и амвон от края на 18-ти век. Входът за църквата е 6 лева, като има отстъпки за деца и студенти, но не и за представители на медиите. Можете да си купите и комбиниран билет за няколко от забележителностите в Несебър. За сметка на това снимките в храма са разрешени и безплатни, като единственото условие е да не използвате светкавица. Храмът е отворен от 9 часа, като през седмицата работи до 19 часа, а през уикенда до 18 часа. Храмът се затваря и за половинчасова обедна почивка от 13 до 13.30 часа.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.