fbpx
 

Стара Загора празнува своето ново начало

На 5-ти октомври Стара Загора отбелязва празника на града. Датата не е избрана случайно. На 5 октомври 1879 година княз Александър Богориди полага основният камък за възстановяването на града след опожаряването му по време на Руско-турската освободителна война. Събитието започва за се чества като празник на града и така е до днес. По традиция денят ще започне с отслужване на тържествена света литургия от 9 часа в катедралния храм „Свети Димитър“.

В 10 часа пред сградата на Общината ще бъде издигнато националното знаме, а след това в парка „Пети октомври“ ще бъдат поднесени цветя на символичния камък дал новото начало на града и на монумента „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ В парка от 10.30 ще бъде връчено и почетното звание на града, а от 11.30 ще можете да видите спектакъла „Фолклор от безкрая“ на възпитаниците на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“.

 

В 11 часа най-малките ще могат да гледат мюзикъла „Шегобишко на острова на чудесата“ в Оперния театър. Всеки, който иска да научи повече за миналото на Стара Загора може да присъства на беседата за възстановяване на града след опожаренията в Историческия музей от 15 часа. Операта „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези можете да проследите от 18 часа в парк „Артилерийски“. От 18.30 в парк „Пети октомври“ е началото на оркестъра на майстора на кларинета Иво Папазов  и неговия оркестър. Празникът продължава и на 6-ти октомври, когато можете да видите предсезонното изпълнение на операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини в Оперния театър.

По време на празника на Стара Загора са предвидени и редица спортни прояви. На 5-ти на стадион „Трейс Арена“ ще се проведе турнир по футбол за купата на кмета. На 7-ми и 8-ми октомври в града ще се проведе международен турнир по тенис на маса. На 7-ми октомври в Стара Загора можете да проследите народни борби, спортен празник за децата, лишени от родителски грижи, турнир по динамична стрелба с пистолет или състезание по дартс за купа „Стара Загора“.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.