fbpx
 

Светът си дава среща в Старо Железаре

Битълс, Мерлин Монро, Владимир Путин, Тодор Живков, Анджелина Джоли. Това са само част от световните политици, български и чужди звезди, които можете да срещнете ако посетите село Старо Железаре. То се намира на десетина километра от Хисаря. Почти всяка къща в селото е изрисувана с черно-бели графити. Така докато пътувате през селото ви следят очите на десетки известни хора.

Бившият комунистически лидер на България Тодор Живков кротко се препича на слънце до дъщеря си Людмила Живкова, която бе радетел по света да се знае повече за вековната славна история на страната ни. Актрисата –символ на красота Мерлин Монро вместо да се усмихва до любимия си президент Джон Кенеди гледа кротко няколко прасета, които са я наобиколили. Може би като метафора на българската поговорка – хубавите ябълки ги ядат прасетата.

Кенеди от своя страна е нарисуван с доста по-малък портрет и вместо на любимата си прави компания на куп диктатори като Николае Чаушеско и Йосиф Сталин. Марлон Брандо в ролята на Кръстника от едноименния филм е обърнал гръб на една крава. Сред звездната графитена компания не липсва и свърмененият политик – националист Волен Сидеров. Нарисувани са и лидерите на най-големите световни религии.

Барак Обама и Фидел Кастро също се забавляват, явно разказвайки си смешни истории по оградите на Старо Железаре. Вместо със своята любима Йоко Оно Джон Ленен е принуден да споделя личността с друг велик Битълс – Пол Макартни. Напълно естествено не е пропуснат и един от най-великите български спортисти, разнесъл славата на България по целия свят Христо Стоичков. И докато сте в село Старо Железаре не пропускайте да се отбиете до етнографския комплекс „Дом на традициите“, да запалите свещичка в църквата „Света Богородица“ и да посетите кромлеха на Чолакова могила в близост до селото.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.