fbpx
 

Каменна кариера се превръща в екозона Белите скали

Как една каменна кариера може да се превърне в място за релакс с невероятни панорами? За да си отговорите на този въпрос трябва да посетите екозона „Белите скали“. Тя се намира на 20 километра от Гоце Делчев, до ссело Гайтаниново и комплекса Омая. Хотелът, езерото и зоните са отдих са изградени на мястото на работила само до преди 10 години каменна кариера.

Мястото е в резерват Славянка, в зона защитена от Натура 2000. Дори ида не знаете този факт обаче ще останете възхитени от зеленината, която се отразява и в езерото, от интересния цвят на скалите и вкусната храна. Препоръчваме ви да пробвате порция риба според вкуса си, тъй като тя е прясна и се гледа направо в езерото пред очите ви.

Можете да избирате измежду пъстърва,  шаран, сом, бял амур, мряна, толстолоб и есетра. Имате и шанса дори да си ги уловите сами, за да е по-вкусно ястието. Край езерото са направени и навеси, подходящи за пикник.  А докато се разхождате край него ще забележите, че тук е и царството на гъбите, които са поникнали навсякъде сред дърветата.

Дори и да не решите да останете в хотела или къщичките край него, разходката и гледките наоколо си заслужават. Предимството на комплекса е близостта му до Бяло море през лятото и до ски курортите Банско и гръцкия Фалакро. Освен това в региона има куп природни и културни забележителности, които да посетите.

Можете да ги разгледате и като наемете велосипед на място. Или пък да поспортувате потапяйки се в басейна през по-топлите месеци, играейки тенис на корт или на маса, баскетбол, мини голф. За малчуганите има и детска площадка.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.