fbpx
 

Лятото продължава на Турската Ривиера

Въпреки че смяната на часовете време уж официално сложи край на лятото, туристите по средиземноморските и егейските брегове на Турция, все още се препичат на топлото слънце, плувайки в искрящите сини води и наслаждавайки се на приказната турска кухня. Турската Ривиера, с 300 слънчеви дни годишно, в която мекият климат продължава да затопля морето, е идеална есенна дестинация, осигуряваща една по-спокойна почивка, без тълпи от гости и шумни компании. Този район привлича посетители не само с прекрасните си плажове, но и със своите  исторически древни градове, природа и характерна кухня.

Турската Егея: Есен с вкус на лято
В провинция Измир, полуостров Чешме е една от най-популярните туристически дестинации в постоянно слънчевата Турция. С изглед към Егейско море, Алачатъ, тази вечна дестинация в Чешме, предлага заведения за хранене и развлечения, които залагат на местния вкус. Можете да опитате вековни рецепти от региона, както и техните модерни интерпретации и ястия от фермата до масата, придружени от турски вина. Измир вече е в справочника Мишлен, а едно от най-очарователните му места Урла, е известно със своите лозя и ресторанти, открити от иновативни млади готвачи.

Отличаващ се с тъмносини заливи и великолепна природа, Бодрум е един от най-стилните и уникални маршрути в Турция, дом на луксозни хотели, яхтени пристанища от висок клас, изискани ресторанти, предлагащи международна кухня и първокласни възможности за пазаруване. Известен също с бохемските крайбрежни райони като Гюмюшлук, луксозните плажни клубове и грандиозните заливи като Ялъкавак и Гьол Тюркбюкю, полуостров Бодрум е най-популярната дестинация за незабравима почивка на море, слънце и пясък. Руините на мавзолея в Халикарнас, едно от седемте чудеса на древния свят, както и историческият замък, в който се помещава Музея за подводната археология, също са задължителни места за посещение на полуострова.

Бодрум, един от най-известните маршрути за синьо плаване в света, посреща посетители през цялата година, като гастрономичен град, предлагащ пресни морски дарове и най-добрите примери за турска и международна кухня. Повечето от забележителните ресторанти там, се намират в пристанищата и крайбрежните зони. Невероятни дестинации ви очакват, докато пътувате на юг от Егейско до Средиземно море, всяка от които е природно чудо и дом на древни цивилизации през историята. Със спиращи дъха гледки на всяка крачка, тези региони предлагат несравнимо изживяване.

Полуостровите Датча и Бозбурун са основни точки за пътешествия в морската синева. С чистите си води, те са идеални за по-релаксираща ваканция. Посетете Изтузу, това е плаж, който морските костенурки  карета и хората споделят заедно. Това е преживяване, което се случва веднъж в живота. Сред райските заливи е Далян, перлата на района, но също така местата Гьочек, Фетие и Олудениз, привличат с кристално чистите си води и буйна
зеленина.

Анталия: 300 слънчеви дни
Анталия, сърцето на турската Ривиера, е ярък и интригуващ град, радващ се на 300 слънчеви дни в годината и също така обграден от древни столици, море и слънце, плажове и гори. В Анталия летният сезон започва през април и продължава до края на ноември. Докато температурите са по-ниски и слънцето залязва малко по-рано през есента, Анталия все още се радва на меко лято. Провинцията е дом на 231 разкошни плажа със син флаг, един от които е плажът Капуташ в района на Каш. Обгърнат от блестящи тюркоазени заливи, Капуташ има доказана репутация на един от най-красивите
плажове в света. Освен това, когато горещите летни температури притихват в приятна топлина, това е най-доброто време от годината за посещение на древните селища в района.

В Турската Ривиера можете да се потопите в необикновената история на региона: цялата провинция е осеяна с древни градове, останки от минали цивилизации, от Перге до Симена, от Ксантос-Летоон до Патара и от Аспендос до Сиде. В допълнение към посещението на тези антични градове, можете да разгледате богатството на три културни региона – Ликия, Памфилия и Писидия, в музея на Анталия, който има изключителна
колекция от артефакти, открити по време на разкопки в региона.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.