fbpx
 

Изгревът над Кабиле зарежда с енергия на 20-ти юни

На 20-ти юни първите слънчеви лъчи над Зайчи връх и археологическия резерват Кабиле зареждат с енергия. Затова и всяка година ентусиасти от цялата страна посрещат изгрева в на-дългия ден от годината. Според вярванията именно възвишението над Кабиле е използвано от древните траки за астрономическа обсерватория, а мястото играело важна роля в култа към слънцето. Ако присъствате на ритуала по посрещане на деня, придружен в днешно време с фолклорни танци, ще се заредите с положителна енергия за предстоящата година, категорични са участници в ритуала.

На върха, ако използвате използвате въобръжението си или ви бъде посочено можете да видите изображението на богинята Кибела възседнала лъв върху една от скалите. Именно то било огрявано от първите слънчеви лъчи. Че мястото е специално става ясно и заради бавното оттичане на водата след дъжд от върха. Така става ясно, че хълмът всъщност е кух. В последствие го доказват и съветски учени. Какво се крие зад този факт обаче никой не се наема да отговори.

Ако посетите ритуала ви съветваме после да разгледате и основанията през второто хилядолетиe преди Христа в подножието на Зайчин връх град Кабиле и уникалният музей, който разказва за историята му. През 341-ва година преди Христа той е превзет от Филип Македонски, а после оттук е минавал и синът му Александър Велики. Владетелеят искал да заличи култа към богинята Кибела. Но построената от него сграда, която трябвало да препречва пътя на жреца до светилището на Зайчин връх била разрушена дълго преди самото свято място.

Кабиле била за кратко и столица на Одриското царство на траките след смъртта на Севт III по времето на тракийските царе Спарток и Скосток. През 2-3 век преди Христа градът имал собствена монетарница и тук се секли монети. Сред тракийското царство идва ред на Римската империя да остави отпечатъка си върху Кабиле. Градът се превръща в един от най-важните римски военни лагери в провинция Тракия. По това време и градът достига до население от около 4000 души, като 500 от тях са римски войници.

И до днес можете да видите останките от казармите, градската баня, публичната тоалетна и частната баня на някой богаташ. След приемане на християнството градът става център на епископия. От това време датира и централната базилика, която впечатлява с размерите си. Кабиле е унищожен от аварските нападения през 6 век след Христа, за да възкръсне като малко селище отново през Средновековието.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.