fbpx
 

Да плуваш в естествен басейн, издълбан от падаща звезда

Не всеки ден ви се отдава възможност да се разхладите в тюркоазени прозрани солени води, но не в морето, а в естествен басейн, издълбан от метеорит или падаща звезда, както често наричаме парчетата скални космически късове. Поне в Оман са вярвали, че природното чудо Bimmah Sinkhole (или Солената дупка както е познато на български език) е буквално с небесен произход.

Затова и на арабски името на забележителността Hawiyyat Nadzm означава буквално „дълбокият кладенец на падащата звезда”. Реално обаче това е депресия в географския смисъл на понятието т.е. част от сушата, която се намира на ниво под морското равнище.

Басейнът структурно представлява понор във варовиковите скали, пълен със солена морска вода. Мястото е толкова любимо на местни и туристи заради красотата си, че оманците направили природен парк край него с безплатни тоалетни и съблекални. Мястото работи от 8 сутринта до 8 вечерта.

Езерото с тюркоазени води е с размери около 50 на 70 метра, а средната му дълбочина е 20 метра. Редом до вас плуват не само туристи, но и различни рибки, а водите са кристално чисти. Солената дупка се намира само на около 600 метра от морския бряг.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.