fbpx
 

Да се люлееш върху гигантска паяжина на 30 метра над земята в музея

Представяли ли сте си някога как се люлеете върху гигантска паяжина на 30 метра над пода, а под вас се разхождат любители на изкуството. Сигурна съм, че една ли ви е хрумвала тази, на пръв поглед, налудничева идея. Но на аржентинския артист Томас Сарацено не само му хрумва, но и действащата му инсталация за разходки във въздуха е изложена в музея K21 в Дюселдорф. Но ако си падате по екстремните и необичайни преживявания трябва да побързате, тъй като музеят на изкуството на 21 век сменя експонатите си, така че не се знае докога ще имате този шанс.

За да се разходите върху гигантската мрежа, която повтаря в значително по-големи размери една стандартна паяжина, не плащате нищо допълнително. Преживяването е напълно безплатно за посетителите на музея. Комбинираната цена на билетите за двата музея К20 и К21 в Дюселдорф – съответно за класически творби и за модерно изкуство, е 20 евро на човек. Дори и само разходката в свободното пространство си заслужава, особено ако нямате страх от високо.

За да станете част от инсталацията няма ограничения, освен да сте навършили 12 години. Дори и да сте с повечко килограми, не се притеснявайте, мрежата ще ви издържи, а дискриминация няма. Естествено, екстремното преживяване не се препоръчва за хора със слаби сърца. За да се разходите върху гигантската мрежа ви обличат в специален костюм и обувате предназначени за целта обувки. Томас Сарацено е проектирал гигантската мрежа, така че движенията ви да я местят, както паяжината би се движила при пълзенето на паяк. По този начин усещате и другите хора в мрежата, също както паяк жертвите си. За целта са направени и научни изследвания. Инсталацията заема площ от 2500 квадратни метра и още докато влизате в музея можете да видите хора, които пълзят над главата ви. Наистина е сюрреалистично. И вълнува, точно както се очаква да го прави изкуството.

Причините да посетите К21 не приключват с инсталацията на Сарацено. Сред виртуалните преживявания е полет с балон, който ви издига на височина 30 метра, макар и само във виртуалната реалност. Но преживяването е повече от реалистично и отново се базира на изследвания за реалната сила на вятъра на тази височина. Докато наблюдавате хората до вас „как летят“ можете да се уверите по движенията им и погледите им към земята под тях, че преживяването е повече от реалистично. И отново не е включено в цената на входния билет на музея. До 6 август можете да разгледате и творбите на американския артист Джени Холцер, която провокира с текстовете си, посветени на борбата с домашното насилие, които са част от изкуството й върху електронни знаци, дрехи, постери и картини. 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.