fbpx
 

Тараклъ – най-доброто село за туризъм в света

Световната организация по туризъм е обявила село Тараклъ за най-доброто село за туризъм на планетата. И късметът, за всички, които искат автентично преживяване с домашни гозби, произведения на местни занаяти и запазена архитектура, добрата новина е, че селото се намира само на една ръка разстояние – в съседна Турция. Всъщност, за да стигнете Тараклъ ще са ви необходими малко под 3 часа от световния мегаполис Истанбул, като времето не зависи толкова от добрите пътища, които водят към него, колкото от трафика в града, в който Изтокът и Западът си дават среща, за да се опознаят и обикнат взаимно. Пътят за Тараклъ преминава по втория мост над Босфора, който свързва Европа и Азия, преминава покрай азиатското летище на Истанбул Сабиха Гьокче, от което излитат изгодни полети за всички кътчета на Турция и край град Сакария, известен още и като столица на тиквите, където пътьом можете да опитате османска закуска с десетки ястия, различни ястия с тиква или най-вкусните десерти с тиква на света.

Но да се върнем в крайната цел на пътуването ни – село Тараклъ. Още през 17-ти век прочутият пътешественик Евлия Челеби описва селото като плодородно място, известно със своите лозя, дървени лъжици и гребени. Именно от „tarak” или гребен идва и името на селото. Сред сувенирите, които можете да си купите от Тараклъ са всякакви дървени изделия, изработени от бук, включително и красиво изписани гребени, които се продават и до днес на чаршията, с които и аз си тръгнах като подарък от гостоприемна Турция. Сред изделията, които можете да отнесете вкъщи или на приятели са още прочутите от векове дървени лъжици и дъски, кошница, традиционни кукли, бижута и украси за коса или каквото още ви привлече погледа.
Селото е основано от хетите, гордее се със запазената си архитектура
Село Таракли има малко под 7000 души население и едно от четирите места в Турция, в които днес можете да се насладите на типичната османска архитектура и почти непокътната атмосфера през вековете. Другите три са малко по-известни – Шириндже край Кушадасъ, Джумалъкъзък край Бурса и градчето Сафранболу. Според Световната организация по туризъм обаче именно Тараклъ е единственото село в Турция, което заслужава честта да бъде обявено за най-доброто за туризъм. И причините за това ви стават ясни веднага щом стигнете до него. В Тараклъ все още липсват тълпите от туристи, които вероятно ще срещнете на другите три места. Автентичността в съчетание със запазената османска архитектура и дружелюбните местни хора, които рядко говорят английски, но общуват на международния език на усмивките и гостоприемството.
Селото е основано в периода 2000-1000 година преди Христа от хетите. Днес руините от цистерни в Хисартепе са доказателство за древен живот тук и са защитени като археологически обект. Днес Тараклъ се гордее с над 100 регистрирани културни ценности. Селото е разположено в тясна долина, заобиколено между хълмове, по Пътя на коприната. От мястото, където се е извисявала местната крепост, буквално на две минути над центъра, можете да се насладите на панорама на старата част от селото – с джамията от 16 в., площада, на който се веселят младежи и семейства и свири уличен музикант на тамбура, на тесните улички, част от чаршията и на запазените къщи от 19 век. Сред забележителностите в селото, които можете да посетите са близо 7-вековния чинар, покрай който вероятно ще влезете, влизайки в селото.
Джамията Юнус паша е построена от Мимар Синан
Впечатляваща е и джамията Юнус паша, която е построена през 1517 г. от едноименния везир, който е служил на деветия султан на Османската империя – Селим I. Нейният майстор е небеизвестният най-прочут архитект на Османската империя – Мимар Синан паша. Конструкцията е оборудвана с отоплителна система, идваща от съседния хамам. Това е и най-голямата сграда в селото, но не си представяйте огромна джамия, а истинско интимно място за единение с Бога. Куполът на молитвения дом е изграден от олово. И днес мъжете се молят на първия етаж, а дамите се качват над тях, като че ли няколко стъпки по-близо до Бога и до оловния купол на джамията. Малко по-нататък можете да се насладите на фонтана Hüseyin Ağa, построен през 18-и век и все още работещ като нов.
Хотелите в селото са предимно бутикови и се помещават в стари османски къщи. В един от местните конаци например историята и модерността си дават среща .. в банята. Тъй като за да стигнете до нея от стаята си просто трябва да отворите долапа в стената. Усещането да чувате стъпките си по пода, който е видял как се сменят столетията е повече от романтично, а самите хотели приличат и на музеи заради запазените стари вещи и мебели, от които можете да се запознаете с бита на Тараклъ през вековете. А хората и котките са еднакво гостоприемни към туристите, независимо дали говорите турски или не. 
До водопада Şelale живеят енти
Мястото е предпочитано от жителите на Истанбул не само заради атмосферата си, но и заради зеленината и запазените букови и борови гори в околността, които носят прохлада и в най-големите жеги. В близост до Тараклъ се намира и живописен водопад, до който се стига след около 700 метра стръмно слизане. Той носи непретенциозното име Şelale или простичко „водопад“. Вероятно на тръгване към него ще се засмеете на поставената табела, която предлага „трактор такси“ до водопада.
И със сигурност ще ви е весело докато слизате по виещата се надолу пътека сред зелени дървета. Водопадът е предпочитано място за пикник, а корените на дърветата наоколо, като че ли са вдъхновили Толкин да измисли своите „енти“ от „Властелинът на пръстените“. Качването нагоре обратно е доста по-трудно и бавно, но пък после с удоволствие можете да изпиете един чай в заведението на върха или пък да опитате вкусни лешници, ако им е сезонът от дърветата наоколо.
Езерото на платото Карагьол носи прохлада в летните горещини и е подходящо за пикник
Платото Карагьол, което се намира на 20-ина километра от Тараклъ е сред любимите места за прохлада, пикник, барбекю и риболов от местните. То е покрито с бор, бук, ела и дъб и е известно с лечебния си въздух, богат на кислород и с вкусната си студена планинска вода. Край едноименното езеро можете както да паркирате къмпинг или каравана, така и да разпънете палатка. На повечето подобни места в Турция има изградени джамии, бани, тоалетни и дори барбекюта с пейки и беседки, така че да се чувствате максимално комфортно. Можете да пробвате и рибарския си късмет или просто да се насладите на синьо-зелената панорама.
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.