fbpx
 

Дегустация на билкови напитки, работилници и велотур по време на Фестивала на дивите цветя

От 21 до 30 юни  в пет смолянски села ще се проведе 7-то издание на Фестивала на дивите цветя. Интересни работилници, концерти, ателиета за направа на билкови напитки, фото и ботанически турове са малка част от събитията, в които можете да се включите. Част от тях обаче са с предварително записване и такса, в повечето случаи почти символична.

На 21 юни фестивалът ще бъде открит с концерт на таланти от различни поколения в село Смилян. Началото е от 19 часа. На следващия ден още в 10 сутринта започва фолклорния съобр „Изворен глас“, отново в Смилян. В 14. 30 часа в Посетителския център на селото ще можете да си направите букети от родопски крем, но от хартия.

wild flowers Rhodopes

На 23 юни край село Киселчово ще можете да си наберете сами целебни родопски билки и да се запознаете с целебните им свойства. Както и да се научите как да си приготвите от тях маслен и спиртен извлек.

На 23 юни можете да се включите във вече традицонната дегустация на билкови напитки в село Арда. Те са приготвени от мента, маточина, риган и други диворастящи билки. Всички запътили се за Еньовденския ритуал на поляните над Горна Арда ще могат и да се подкрепят с приготвената от домакините на площада почерпка – мекици, хлябове, домашни сладка.

Ако сте жена, обличайте дълга бяла риза и се включете в Еньовденския риуал в село Горна Арда. В последното село можете да посрещнете и изгрева на 24-ти юни и да присъствате на ритуала по наричане на китките, пренощували в мълчана вода. Така ще можете да научите и своето бъдеще. По време на фестивала ще можете да вземете у частие и в кулинарни ателиета, да посетите пещерата „Ухловица“, да си купите билки и местна храна. В програмата са предвидени фото ботанически тур и велотур.

wild flowers Rhodopes

На 25 юни можете да се включите в Ателие за изработване на символите на село Могилица. От естествено обагрени материали като вълна, дървесни кори и хартия ще можете да изработите някой от символите на селото. В него можете да посетите и прочутите Агушеви конаци или да се снимате с  4-метровата дървена лъжица и 56 литровата дървена бъклица в центъра на селото. Ще можете да опитате и родопски колаци, изпечени на сач и приготвени с истинско краве мляко и обилно намазани с масло.

wild flowers Rhodopes
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.