fbpx
 

Усещане за СУПТО

Въпрос на усещане е кога реално се регистрира продажбата на хотелските услуги и те са реално реализирани. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов в отговор на опасения на бранша, че Софтуерът за управление на продажби (СУПТО) няма как да бъде приложен напрактика от туристическия бизнес, тъй като наредбата Н-18, която го регулира не отчита спецификата на този сектор. Според финансови министър „нещата са относително ясни“, въпреки че според бизнеса наредбата крие десетки подводни камъни за всеки един засегнат сектор. Поли Карастоятова от Националния борд по туризъм припомни на министъра, че преди време един негов колега е говорил и че корупцията е въпрос на усещане.

От туристическия бизнес бяха категорични, че в наредбата сама по себе си има смисъл, но единствено ако се изчистят голяма част от детайлите, които правят внедряването й в момента невъзможно за бизнеса. Няма яснота кога една резервация се превръща в продажба. Проблем е и фактът, че чуждите софтуерни продукти няма как да спазят изискванията на наредбата, тъй като родния пазар е малък и неатрактивен за големите разработчици, обясниха от сектора.

tourism Bulgaria

За пореден път от бизнеса изразиха притеснения относно липсата на ясни гаранции за сигурността на информацията, която ще бъде видима за НАП, от факта, че при липса на връзка със сървъра на данъчните за повече от 24 часа фискалните устройства остават блокирани и търговския процес замира, от произвола на служителите в НАП, които запечатват заведения за „укрити“ 2 лева от оборота вместо да наложат глоби.

Малкият и големият бизнес са поставени на равна нога относно нужните инвестиции за прилагане на наредбата, които са от десетки до стотици хиляди лева, обясни Димитрина Горанова от АБТТА. Тя подчерта, че ако Н-18 няма да изсветли сивият сектор в туризма, тъй като тези, които укриват данъци работят чрез социалните мрежи, без да регистрират компания и без да внасят данъци и осигуровки.

Бизнесът предложи още стрес тестове на наредбата, както и 24-часова подръжка на софтуерите за връзка от страна на НАП. След като изслуша проблемите на представените сектори в организираната от него дискусия Горанов обеща две неща – разговорите по техническите детайли да продължат и да не намалява ДДС докато е министър.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.