fbpx
 

На чаена церемония край Балчик

Да преживееш истинска китайска чаена церемония, без да напускаш България. Да разбереш тънкостите и философията, да видиш съдове за запарване на чаени листа от различни епохи и материали, да научиш какво различава добрите чайници от недобре направените, защо водата е не по-малко важна от качеството на чая и какво превръща напитката в Азия не само в удоволствие, но и в ритуал. Всичко това и много повече можете да научите, ако посетите Тихомир Тодоров и неговия дом край Балчик. Всъщност Тихомир е един от малкото, ако не и единственият в България, който може да ви предложи да се насладите на истинска чаена церемония. Всички съдове, фигури за късмет, чаши и чайници, както и самите видове чай са внесени директно от Китай.

tea ceremony Balchik

Церемонията започва с избор на правилната вода, която трябва да е неутрална, за да подпомогне извеждането на най-доброто от аромата и вкуса на чая. След това задължително чайникът се изплаква с гореща вода направо върху масата, като течността попива в специалната поставка, която събира водата. Всяко изплакване впоследствие продължава по този начин, като всеки път за късмет се поливат фигури, носещи щастие като трикрака жаба и фигури, които си сменят цвета от горещата вода. Задължително се изплакват и чашките. Целта на това действие е както да изчисти съда, ако случайно в него са попаднали прашинки, така и да го затопли. Следва избиране на най-подходящия чай за конкретния повод и хора. Задължително се ползват миниатюрни чайници с традиционна форма, приготвени от специална глина, в дома на Тихомир те са направени на ръка, имат сертификат и се знае кой е майсторът, който ги е изработил.

 

tea ceremony Balchik

Интересно е, че през последните години едни от най-добрите майстори на ръчно направени чайници са не мъже, а жени, разказва Тихомир. Само големите специалисти на чаената церемония знаят колко точно да нагреят водата за съответния вид чай, като познават температурата по балончетата на кипящата течност. Нагрява се точно толкова вода, колкото е нужна. Защото при второ нагряване на водата това повишава мекотата й и убива живите й свойства. Направо си наливате мъртва вода, обяснява майсторът. Докато ни разказва Тихомир майсторски слага точното количество чай, изплаква го с гореща вода, за да махне горчивия вкус и прекалените танини, които биха ни пречили да заспим.

Докато се наслаждаваме на аромата и вкуса на напитката, която е далеч по-добра от чая, който запарваме всеки ден у дома, въпреки че държим на качеството на листенцата, научаваме и други тънкости, докато опиваме аромата наоколо и си подрънкваме с глинен лотос. Като например по какво да познаем, че чайникът е истински майсторски направен. Оказва се, че най-просто за неразбирачи е да следят гладкостта на струята, която потича от чайника. Колкото по-грациозно изтича тя, толкова по-майсторски е направен съда. Сред другите трикове, на които се наслаждаваме е чайник, чието капаче е така съвършено направено от глина да съвпада с основната част на съда, че при обръщане с главата надолу на пълен с вода или чай чайник, капакът, който не е закрепен по никакъв начин не пада.tea ceremony Balchik

И докато туристите се омайваме най-лесно от шарените порцеланови чайници, оказва се, че истинските експерти ценят ръчно направените от желязна или друга глина, които най-често нямат твърде много орнаменти за украса, а вместо това предлагат съвършени прости форми и гладка струя. Ако и вие искате да изпитате съвършената наслада от глътка чай, в която като че ли са скрити всички тайни на вселената, препоръчваме ви когато се отбиете до Балчик, да се сетите за Тихомир Тодоров. Можете до го намерите през Фейсбук профила му – https://www.facebook.com/tihomir.ivanov.7374/ и да си резервирате частна церемония

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.