fbpx
 

Владишкият мост във Велико Търново е почти на 250 години

Усещането да се разходиш върху близо 250-годишен дървен мост и да си представиш как са вървяли по дъските му пешеходци, впрегнати коне и каруци е невероятно. За да го изпитате не пропускайте докато сте в старата българска столица Велико Търново да се полюбувате на Владишкия мост. Забележителността е построена над река Янтра през 1774- та година.

Мостът свързва двете най-големи атракции на болярския град – крепостите Царевец и Трапезица. Намира се в Асеневата махала, в близост до възстановената Шишманова баня, църквите „Свети Димитър“, „Успение Богородично“, „Свети Георги“ и до Великата Лавра, от която днес е останала църквата „Свети Четиридесет мъченици“. Името на моста идва от близостта с някогашната Търновска митрополия, която е била разположена до храма „Св. Св. Петър и Павел“.

И от факта, че строителството на моста е финансирано от търновските владици. Всъщност съоръжението не е изцяло дървено и има каменни основи, но пешеходците стъпват по дървена конструкция. Закрепените дъски, по които се разхождаме днес са доставени от Румъния през 2012 година и са осветени на Димитровден при ремонта на моста. Съоръжението  помни всички тайни на Асеновата махала, защото по него е минавал и единственият път от Велико Търново за село Арбанаси. В източния край на моста можете да видите запазени караулните помещения, в чиито кули в миналото се е помещавала охраната на Владишкия мост.

В подземията им имало специални помещения, в които са работили тогавашните митничари, които контролирали митото, което се взима от многобройните търговци за стоките, които продавали във Велико Търново. Днес от него се хвърля Богоявленския кръст в Янтра. Според българската традиция, който на 6-ти януари влезе в ледените води на реката и успее да извади кръста ще е здрав през цялата следваща година. Докато се разхождате по Владишкия мост обърнете и поглед надолу, за да видите огромните риби, които плуват в Янтра.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.