fbpx
 

Отварят Епископската базилика в Пловдив за туристи през пролетта

През пролетта в Пловдив ще отвори врати нова туристическа атракция. Тогава се очаква да завърши реставрацията на Епископската базилика от 4 век и нейните уникални мозайки да станат достъпни за посетители. Още при влизането в атракцията гостите на града ще бъдат изумени от богатите цветове и форми на наредените по пода каменни картини.

Episcopal basilika Plovdiv

Сред най-атрактивните е мозайка на пищен паун, който ще посреща посетителите като стилизирана рисунка и на външната фасада от атракцията. Красотата му допълнително се подчертава от различни мозайки на птици, които са само една част от откритите над 100 изображения на пернати в базиликата. Според археолозите птиците символизират райската градина.

Episcopal basilika Plovdiv
Episcopal basilika Plovdiv

Паунът пък олицетворява възкресението на Христос и безсмъртието на човешката душа. Неслучайно и мащабът на тази мозайка е по-голям в сравнение с останалите, заобикалящи го птици.

В базиликата имате шанса да видите два различни пласта мозайки. Върху по-долния са изобразени основно стилизирани геометрични фигури и кръстове. Те са само в четири цвята – бяло, черно, червено и охра. В следващия пласт вече се залага на стотиците птици и по-ярките цветове.

Разлики има и между южния и средния кораб на базиликата, което пък предполага, че по подреждането на цветните картини са работили различни майстори.

Episcopal basilika Plovdiv

Базиликата е трикорабна, като дължината й е 86 метра, а ширината – 39 метра. Сградата била на два етажа, а тежестта й придържали мраморни колони. Доказателството, че храмът е епископски, идва от намерен през 2106 г. надпис на гръцки език, който помага и за датирането й от 4 век. Предполага се, че базиликата е унищожена от изключително силно земетресение, случило се около 6 век.

Episcopal basilika Plovdiv
Episcopal basilika Plovdiv

За да се потопите изцяло в магията на наследството от римски мозайки в Пловдив задължително посетете също Малката базилика и сградата Ейрене, разположена в културния център „Тракарт“. Трите обекта заедно кандидатстват за включване в световния списък на културното наследство под егидата на ЮНЕСКО и от 2018 г. насам са в индикативния списък, което е първата и най-важна крачка това да се случи.

Episcopal basilika Plovdiv
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.