fbpx
 

Отварят Трапезица и Шишмановата баня на 1 –ви април

На първи април ще бъдат отворени най-новите атракции на Велико Тъново след зимния сезон – крепостта Трапезица и Шишмановата баня. В крепостта можете да разгледате въстановените  160 метра от северната крепостна стена, както и три църкви от 13-ти век с автентични стенописи. Освен това в комплекса има интерактивен музей, в който можете да разгледате намерените предмети от разкопките на твърдината. Изградени са и близо 1 километър алеи за разходка. Под хълма е изграден и паркинг, така че да е максимално удобно на туристите да разгледат забележителността. Трапезица е отворена за посетители всеки ден от 8:00 до 19:00 часа. Входният билет струва 6 лева, като учащите ще плащат само 2 лева, а хора на 60 години – 3 лева. Напълно безплатно ще могат да разгледат крепостта децата до 7 години и хората с увреждания.

Ако се възползвате от атракцията да достигнете Трапезица с изграднеия фоникуляр трябва да заплатите и допълнителни 10 лева за превоза. Предлагат се и различни отстъпки за семейства с деца. Всеки последен четвъртък на месеца пък входът за самата крепост е безплатен. Без такса можете да посетите Трапезица на 27-ми април, 25-ти май, 29-ти юни, 27-ми юли, 31-ви август, 28-ми септември, 26-ти октомври, 30-ноември и 28-ми декември, ако крепостта на бъде затворена за посетители през зимата.

За посетители ще бъде отворена и Шишмановата баня, която тънеше в руини през последните 30 години. Според археолози  и историци атракцията е най-автентичният паметник от Средновековието във Велико Търново. Туристите ще могат да разглезат автентичните зидове на банята, оригиналния под и пилоните на системата за отопление. Възстановената вече Шишманова баня ще стане част от туристическите маршрути в квартал „Асенов”, които включват църквите „Св. Св. Петър и Павел”, „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Иван Рилски” и „Св. Димитър”.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.