fbpx
 

Тракийският бог Сабазий ще изгони зимата от Етрополе

На 28-ми януари тракийският бог Сабазий ще изгони зимата, снега и студа от Етрополе. Той, в лицето на един от местните мъже, ще застане начело на тържествената процесия, която изказва всяка последна неделя на януари връх Свети Атанас. Процесията, която ще стигне до сакралната местност, в която е имало тракийско светилище, ще е придружена от Етрополската духова музика.

Всички в процесията ще са закичени с венци от бръшлян и кокичета, като символ на настъпващата пролет. Според поверието именно с подобно шествие траките в древността са изказвали върха, за да измолят от Сабазий края на зимата. В самата местност ще бъдат запалени огньове, за да бъдат изпечени на тях различни мръвки и шишове и ще се лее домашна ракия.

Походът ще тръгне към върха в 8 сутринта от пътеката над хотел „Еверест“ и от пътеката при бензеностанцията на „Петрол“. След като изпълни ритуалът, шествието ще се върне обратно, ще обиколи Етрополе и ще бъде тържествено посрещната от кмета на града на централния площад. След което купонът ще продължи на площада.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.