fbpx
 

Откриха злато от времето на Александър Македонски в Приморско

Уникално златно съкровище от времето на Александър Македонски откриха преди броени дни в Приморско. Археологическата находка е направено по време на спасителни дейности в на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“. Съкровището е уникално не само защото е изработено от ценния метал, но и защото находката от апликации, предназначени за коне, е изключително рядка.

Тя ще бъде изложена в специален трезор в Историческия музея на Приморско. Съкровището се състои от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации, с които е бил украсяван коня на тракийския велможа по време на празници и тържествени случаи. Начелникът представлява два кръгли щита с орнаментална украса и глава на орел, поставена на централно място. Малките апликации са били разпределени по ремъка на юздата.

Златните украси на главата на конете на тракийските династи са били използвани само при особено тържествени моменти от живота на траките. В гробовете им те са били полагани при жертвоприношение на коня, за да съпровожда своя господар в отвъдното, или като гробни дарове, символизиращи изпращането на свещеното животно при него.

Съкровището е изработено в края на 4-и и началото на 3-и век преди Христа. Находката е изключително рядка за известните на науката погребения на тракийски династии. Могилата, в която е намерено съкровището е ограбена през древността, но златните находки са били изключително добре скрити и така са се запазили непокътнати до наши дни.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.