fbpx
 

Тракийски царе от восък ще посрещат туристите край Казанлък

Восъчни фигури на древни митични владетели ще посрещат туристи в Долината на тракийските царе край Казанлък. Изработването и поставянето им е част от проект за социализация на култовия комплекс Оструша. С финансиране по ОП „Региони в растеж“ община Казанлък ще реставрира и консервира уникалната гробница с фасетни рисунки и ще построи велоалея между градовете Крън и Шипка.

Планирано е още изграждането на туристически комплекс, който ще има функцията на информационен център и ще изпълнява ролята на „портал“ за посещение на Долината на тракийските царе. Именно в тронната му зала-музей туристите ще могат да си направят снимка за спомен с восъчните фигури на тракийските царе. Информационният център ще разполага с многофункционална зала с 3D виртуална реалност, в която ще се организират различни събития, занаятчийски ателиета и с конферентна зала.

С общо 31 милиона лева от европейската програма ще се изпълнят и проекти на общините София, Кърджали и Хисаря. Финансирането ще позволи изграждане на Северно крило на Кремиковския манастир. В него ще заработи информационен център и ще може да се разгледа музейна експозиция. Проектът на столична община включва още издигане на камбанария, построяване на магерница, отваряне на манастирски работилници за производство на сладка и сиропи.

В манастира посетителите ще могат да се обучават и в изработването на религиозни сувенири. Ще бъдат реставрирани стенописи и ремонтиран покрива на средновековна църква „Свети Георги“. С европари ще бъде обновен и посетителския център на Перперикон и ще бъдат реставрирани южната порта на Диоклецианопол, Термите и североизточната ъглова кула в Хисаря. Общините могат да кандидатстват с туристически проекти за още общо 59 млн. лв. до края на 2021 г.

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.