fbpx
 

Тракийски царе от восък ще посрещат туристите край Казанлък

Восъчни фигури на древни митични владетели ще посрещат туристи в Долината на тракийските царе край Казанлък. Изработването и поставянето им е част от проект за социализация на култовия комплекс Оструша. С финансиране по ОП „Региони в растеж“ община Казанлък ще реставрира и консервира уникалната гробница с фасетни рисунки и ще построи велоалея между градовете Крън и Шипка.

Планирано е още изграждането на туристически комплекс, който ще има функцията на информационен център и ще изпълнява ролята на „портал“ за посещение на Долината на тракийските царе. Именно в тронната му зала-музей туристите ще могат да си направят снимка за спомен с восъчните фигури на тракийските царе. Информационният център ще разполага с многофункционална зала с 3D виртуална реалност, в която ще се организират различни събития, занаятчийски ателиета и с конферентна зала.

С общо 31 милиона лева от европейската програма ще се изпълнят и проекти на общините София, Кърджали и Хисаря. Финансирането ще позволи изграждане на Северно крило на Кремиковския манастир. В него ще заработи информационен център и ще може да се разгледа музейна експозиция. Проектът на столична община включва още издигане на камбанария, построяване на магерница, отваряне на манастирски работилници за производство на сладка и сиропи.

В манастира посетителите ще могат да се обучават и в изработването на религиозни сувенири. Ще бъдат реставрирани стенописи и ремонтиран покрива на средновековна църква „Свети Георги“. С европари ще бъде обновен и посетителския център на Перперикон и ще бъдат реставрирани южната порта на Диоклецианопол, Термите и североизточната ъглова кула в Хисаря. Общините могат да кандидатстват с туристически проекти за още общо 59 млн. лв. до края на 2021 г.

Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.