fbpx
 

Тракийски кораб ще е атракция в язовир „Копринка“

Тракийски боен кораб ще бъде сглобен в язовир „Копринка“ край Долината на тракийските царе. Идеята е корабът да се превърне в туристическа атракция и да вози посетителите над столицата на траките Севтополис, която е под водите на водния басейн. Частите да трайкийския птицеглав кораб вече са готови и се очаква атракцията да заработи още през тази година.

Изработена е киловата греда, която е с дължина от 19.5 метра и тежи 3.5-4 тона. Направена е от цели парчета дърво, което е постигнато изключително трудно, защото всичко е изработвано на ръка, без използването на машини, пише сайтът За Казанлък. 300-та ребра за кораба са изработени по технология от преди над 3 000 години – от естестено крини дървета, а към момента се правят близо 800-те дървени пирона за сглобяване на тялото на кораба.

След Великденските празници всеки, който посети язовира ще има възможност да види как точно се сглобява новата аракция. Тракийският боен кораб ще бъде украсен с водната птица от шлема на тракийския цар Севт III. Символът ще бъде разположен както на носа, така и на кърмата. Платното на кораба пък ще бъде изтъкано от лен и памук, както са правили през древността.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.