fbpx
 

Заплаха за последните диви божури край София

През тази година можете да имате последен шанс да видите популация от диви божури край София. Красивите червени цветя са дали името на столичния квартал Божурище. Популацията на теснолистия божур (Paeonia tenuifolia) е защитена от Закона за биологичното разнообразие, а цветето е включено в Червената книга на България като защитен растителен вид.

Находището на божури край София за първи път е установено през 1936 г. , а популацията днес наброява едва няколкостотин eкземпляра, които обаче са застрашени от разораването на съседните пасища и ниви. Популацията намалява, след като през 2015 г. са преброени близо 4000 растения. През август 2017 г. районът е обявен за защитена местност „Теснолистен божур“ със заповед на екоминистерството.

За жалост обаче по-голяма част от находището се намира в терените на частни ниви и дивите цветя могат да бъдат спасени единствено ако се разшири обхвата на защитената местност. Ако искате да се насладите на красотата им, посетете местността в близките дни. За да я откриете трябва да тръгнете по пътя от София за Калотина, да набюдавате внимателно за самотна сграда с реклама на ядки върху нея и да паркирате на предвиденото пътно разширение. От нея започва пътека към няколко полянки с божери, като най-много са цветята край близкия микроязовир.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.