fbpx
 

Три дни изложби, концерти и кино за старта на европейската столица на културата Пловдив

През тази година един от най-старите градове в света – Пловдив е европейската столица на културата заедно с италианския град Матера. Началото на това събитие ще бъде ознаменувано с пищен спектакъл на 12 януари от 19 часа на специално направената сцена на бул. „Цар Освободител“.  От 11-ти до 13-ти януари от фондацията „Пловдив 2019“ са организирали над 30 събития. Ето и на какво можете да се насладите безплатно в Пловдив през тези дни.

На 11 януари между 11 и 21 часа в Дома на киното ще бъде представена специална зимна селекция на едни от най-награждаваните нови български филми. В 17 часа в Етнографския музей се открива изложбата „Песента на дървото“. Само половин час по-късно се открива и изложба на пловдивски художници в галерията на Общински съвет – Пловдив. В 17.30 часа е началото и на изложбата „Необозримо за Кольо К.” в Градската художествена галерия.

От 17.30 часа в Балабанова къща се открива изложбата на доц. д-р Георги Трифонов  „От Античност към съвремие”. Отново в Балабановата къща от 18 часа ще се състои  камерен концерт „Юбилеи” посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. От 18 часа в Етнографския музей можете да разгледате фотоизложба „Преоткриване на наследството“. В 18 часа в СКЛАД в Тютюневия град на Пловдив се открива изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“, която ще бъде отворена за посетители до 30 март. В 19 часа в Драматичния театър можете да видите постановката „Евридика в подземния свят“, а от 20 часа на откритата сцена „Ядрото“ в Капана да се насладите на концерт на Октет Пловдив. На нея от 21 часа е предвиден и концерт на Brazz Vili DJ.

На 12 януари зимната селекция на български фирми продължава в Дома на киното през целия ден. От 12 часа на открита сцена „Ядрото“ в Капана можете да чуете концерт на пловдивската музикална формация „Жарава“. Между 12 и 13 часа на площад „Стефан Стамболов” музикална програма ще представят Пловдивските читалища. От 13 часа на открита сцена „Ядрото“ в Капана започва концерт на музикантите от проект „Българи“. На площад „Стефан Стамболов” между 14 и 16 часа ще се изявят представителите на читалищата от Родопския и Тракийския регион.

От 14 часа в Дома на киното можете да видите документалния филм „Черкезки хроники“ на режисьора Димитър Петков. От 16 часа в Балабановата къща ще се проведе камерен концерт „Традиции“. На площад „Стефан Стамболов“ от 16.30 часа ще бъде открита изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“.  От 17 часа, отново там, можете да чуете концерт на духовия оркестър „Д`Амброзио“ от Матера. От 17 часа в Капана започва парти с Ramzey Hercules DJ set, а от 18 часа къщата-музей  „Златю Бояджиев“ ще стане сцена на лазерния спектакъл „Български мистерии”.

В 19 часа е официалното откриване на европейската столица на културата със спектакъла „Ние сме всички цветове“. От 20.30 в „Ядрото“ можете да се насладите на концерта на американците James & Black. Около пеещите фонтани на Пловдив в 21 часа ще бъде представен огнен спектакъл за жителите и гостите на града. В 21.30 в Капана можете да потанцувате с Акага.

На 13 януари от 10 до 17 часа децата ще могат да нарисуват свои картини, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов в Градската художествена галерия. За най-малките от 10 до 18 часа са предвидени и атракции в Природонаучняи музей, в който двуметрови риби ще „плуват“ във въздуха. При хубаво време забавления за децата ще има и в Дондуковата градина. От 11,13 и 15 часа в Дома на киното са предвидени и детски прожекции.

От 11 часа в Балабановата къща започва камерния концерт „Млади инструменталисти“. Между 11 и 17 часа в Историческия музей и Музеейния център за съвременна история ще бъдат представени най-популярните открития на 19 и 20 век чрез „Пътуваща изложба Еврика“. Между 11 и 16 часа в Етнографския музей е предвидена работилница  с майстори на музикални инструменти. В Народна библиотека „Иван Вазов“ между 11 и 13 часа ще бъдат представени образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна бибилиотека.

От 12 часа в Капана ще се слуша джаз, фолк и етно музика. От 12 часа в Балабановата къща ще се състои модно ревю на млади дизайнери. В 14 часа отново можете да видите прожекция на „Черкезки хроники“ в Дома на киното. В 16 часа ще бъде открита изложба в Мексиканската къща в Стария град, посветена на Йордан Радичков. От 19 часа в Дома на културата „Борис Христов” Държавна опера –Пловдив ще представи танго-операта „Мария от Буенос Айрес”.

Post Tags
Сподели статията
Автор

piggyschwainhen@gmail.com

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.