fbpx
 

Кушии за Тодоровден във Варна и Велинград

С кушии в цялата страна ще бъде отбелязан Тодоровден, още известен като Конски Великден. Празникът се чества в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Според традицията на празника още при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове и варят жито, което благославя в църквата.

През деня се провеждат кушии (надбягвания с коне), а победителят получава риза или кърпа, а конят му – обикновено нова юзда. Спечелилият надбягването според обичая обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. На този ден празнуват всички с името Тодор, Тодорка, Тошо, Теодора, Теодор, Божидар, Божидара, Доротея, Дарин, Дарина, Божо, Божан, Дара, Дарко и всички останали производни.

И тази година във Варна ще отбележат празника с прескачане на препятствия на конна база „Виница“, а началото е в 10 часа на 4 март. Официалното откриване на празника е от 11:30 часа в Екопарка в курортен комплекс „ Св. Св. Константин и Елена“ . Организаторите са предвидили конкурс за най-красив конски впряг и традиционната кушия. Докато се наслаждават на състезанията зрителите ще могат да похапнат , да опитат късмета си в организираната томбола и да се насладят на изпълненията на фолклорен ансамбъл „Варна“. В 14 часа е предвидена демонстрация по прескачане на препятствия.

Във Велинград също ще отбележат традиционно празника на На 4 март от 11:00 часа на поляните под параклиса „Свети Георги” в местността ,,Гергевана”, като ще бъде направена възстановка на обичаите и ритуал по захранване на конете. За гостите има предвидена фолклорна награда. След музикалната програма ще се проведат традиционните кушии и състезание по надтегляне с тежковозни породи, като стартът им е в 12:30 часа. Участниците плащат такса, а победителите си тръгват с парични награди.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.