fbpx
 

Туроператорите искат да връщат пари след година

Една година отсрочка искат туроператорите, за да върнат парите на своите клиенти за почивките, които не са се осъществили заради избухването на глобалната пандемия от COVID-19. Това е едно от 9-те искания на бизнеса, които те се надяват да бъдат обсъдени с представители на кабинета. Ако това не се случи след 17 май браншът обещава да излезе на протест.

От бизнеса настояват още да се намали ДДС за всички услуги и продукти в сектора на 5 на сто за следващите две години. Сред другите искания е за ползване на минерални източници да не се плаща концесионна такса до края на 2020 г. Според сектора е належащо и на самоосигуряващите се лица да се дадат безвъзмездно поне три работни минимални заплати или по 1830 лева на човек.

Tsonevo

Да се отсрочат за половин година задълженията към бюджета, възникнали от началото на извънредното положение и за тях да не се плащат лихви, предлагат като мярка за подпомагане на туризма от сектора. Освен това от бранша искат предприятията с оборот до 100 хил. лв. за миналата година да бъдат подпомогнати с 10 на сто от него безвъзмездно.

Според бизнеса е нужно още да се осигурят заеми до 300 000 лв. за компаниите в сектора без обезпечение и при облекчени условия, нисколихвени кредити за същата сума и да се напишат ясни правила за това как ще работи занапред индустрията.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.