fbpx
 

Туроператорите връщат пари за провалени ваканции след година

Срок до 12 месеца след края на извънредното положение ще имат туроператорите да върнат предплатените от клиентите суми за провалени ваканции заради коронавируса и затворените граници. Това гласуваха депутатите на правна комисия между първо и второ четене на промените в Закона за здравето. Народните представители не приеха почти всички останали предложения за подкрепа на туристическия бранш.

Имаше и предложение с 6000 евро ще бъде подпомогнат всеки чартър, който води чужди туристи у нас през този сезон. ДПС подкрепи искането на ВМРО. 9 депутатити бяха за, а 10 въздържали. Предвижда се издаването на безплатни ваучери за ваканция, като детайлите тепърва ще бъдат уточнявани. Затова и депутатите бяха категорични, че за такива ще се мисли, но след като бъдат изчистени всички детайли.

Ако текстовете бъдат приети  в пленарна зала общинските съвети ще могат да намаляват по свое усмотрение туристическия данък за годината, ще бъдат предоставени специални безвъзмездни схеми за финансиране на бизнеса, ресторантите ще бъдат освободени за три месеца от осигуровки и ДДС, които след отсрочката ще бъдат внесени в бюджета.  Засега обаче комисията отхвърли тези текстове. Народните представители се обединиха и за удължаване на строителството по морето, като компаниите ще могат да градят до 15 юни през това лято.

Засега не се обмисля въвеждането на здравен тест за влизащите туристи, а само декларация, че почивката им е на собствен риск и при евентуално заболяване или карантина те ще платят всички разходи, обясни ресорният министър Николина Ангелкова. Тя подчерта, че през това лято чадър и два шезлонга ще бъдат поставяни на минимална площ от 20 квадрата, на плажа ще има дезинфектанти, а всички съоръжения ще се дезинфикцират след всеки клиент.

spa
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.