fbpx
 

Туроператорите ще трябва да върнат парите на клиентите си до месец след получаването им

Един месец срок ще имат туроператорите да се разплатят със своите клиенти, след като получат последния транш от предвидената държавна помощ. Това е записано в правилата за кандидатстване за 16,5 млн.лв., предназначени единствено за разплащане с клиентите, които бяха предплатили, но не успяха да осъществят своите пътувания заради пандемията в периода от 1 март до края на 2020 г. В изискванията остават трите спорни условия, срещу които протестират туроператори, твърдейки, че заради тях никой няма да може да се възползва от одобрената от Брюксел държавна помощ, фирми ще фалират, а клиенти ще изгорят с парите и получените ваучери.

travel А именно към 5 април фирмите да са осчетоводили всички дължими суми, което според част от туроператорите противоречи на Закона за счетоводството, към тази дата да са нямали ликвидни средства, с които да се разплатят със своите потребители, което според туроператорите би означавало, че те вече са във фалит и нямат нужда от държавната помощ, както и към 5 април сумата, която дължат да представлява невъзстановима сума от доставчиците на туристически услуги.

Фирмите ще имат възможност да кандидатстват от 10 часа на 2 юли до 16.30 часа на 16 юли през системата СУНИ, като документите трябва да се подпишат с квалифициран електронен подпис. Фирмите, които получат помощта ще трябва да върнат средствата на своите клиенти в рамките на 1 месец от взимането им, тоест през август, септември и октомври според скоростта, с която чиновниците успеят да обработят документите. Ако в следващите 5 години техни контрагенти и партньори им ги върнат, сумите ще трябва да се дадат обратно на държавата. В случай на настъпило застрахователно събитие – също, пише в условията за кандидатстване.

Помощта се дава само на туроператори и от нея са изключени туристически агенти. Максималната сума, която един туроператор може да вземе е 15 на сто от оборота за 2019 г., но само до този размер на сумата, за който има доказателства, че ги дължи на своите клиенти. За да получат средства освен, че трябва да отговарят на всички правила за държавна помощ, фирмите не трябва да дължат и пари на хазната, на Столична община или на общината, в която е регистриран по седалище туроператорът.  В случай на пропуски при кандидатстване или нужда от допълнителни доказателства фирмите ще имат 10 дни да ги отстранят. Ако това не се случи – няма да получат и пари.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.