fbpx
 

Туроператори искат да съдят държавата

Туроператори планират да съдят Министерство на туризма заради новите правила за държавна помощ, с които ще бъдат раздадени 16,5 млн. лв. Средствата ще бъдат раздавани целево за разплащане с клиенти на компаниите за провалените ваканции в периода от 1 март до 31 декември 2020 г. От бизнеса са категорични, че мнението на вече наети от тях юристи е, че трите нови изисквания, на които трябва да отговорят компаниите, за да получат средства, които да върнат на своите клиенти, противоречат на нотификацията на държавната помощ, разписана от Европейската комисия.

Адвокати на засегнатите компании, които се опасяват, че въобще няма да успеят да получат държавна помощ или тя ще е в минимален размер, са категорични, че фирмите имат голям шанс да спечелят подобни дела. Тогава всички данъкоплатци чрез парите от хазната ще платят много по-скъпо, обясняват от бранша. Защото исковете ще са за по-големи суми от предвидената сега максимална помощ от общо 16,5 млн. лв. Освен това компаниите могат да поискат и още пари за пропуснати ползи, категорични са юристите ни, допълни друг представител на сектора.Сега сумата е крайна и всъщност представлява остатъка от неусвоените средства от предходната помощ за туроператорите, одобрена от Брюксел, която бе за 51 млн. лв.

През последните няколко седмици туроператорите от две сдружения – Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и Българска асоциация на туроператорите и туристическите агенти (БАТА) протестират срещу приетите нови условия за отпускане на държавна помощ за връщане на пари към техните клиенти. Според организациите условията са неизпълними, ще доведат до фалити и загуба на пари за хиляди клиенти, както такива, които очакват пари в брой за неосъществени пътувания, така и други, които са приели ваучери, тъй като при евентуални банкрути и техните ваканции ще бъдат провалени.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) пък са категорични, че условията са законни и гарантират честно разпределяне на средствата. Организациите се обвиняват взаимно, като ОБТ и БАТА твърдят, че около двайсетте членуващи фирми в АБТТА са малки, работят не като туроператори, а като консолидатори на туристически услуги т.е продават хотели и транспорт, а не пакети, съсредоточени са в изходящия туризъм и вече са взели възможния максимум от държавната помощ и затова не се интересуват дали конкуренцията им ще фалира. Според АБТТА пък новите правила са много справедливи, защото няма да позволят злоупотреби, а фалитите на фирми, до които могат да доведат са нормален бизнес процес.

tour

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.