fbpx
 

Освен зони в курортите и нови глоби в Закона за туризма

С промените в Закона за туризма, приети от Министерски съвет, се въвежда възможността националните курорти да бъдат разделяни на отделни зони – за парти и за спокойна ваканция. Коя част от курорта какви гости ще посреща ще решават общинските съвети. Така в във всяка зона могат да се приемат и различни правила за шума, работното време на заведенията и така нататък.

Sunny Day

Освен това промените в нормативния акт предвиждат и нови глоби, както и по-солени санкции за повторни нарушения на разпоредбите. Тъй като със закона се създава Национален регистър на туристическите забележителности, събития и фестивали, веднага се предвиждат и глоби. Стопаните на атракции ще имат задължението да ги ремонтират, обновяват и консервират без това да противоречи на Закона за опазване на културното наследство.

Sunny Beach

Ако не го правят ще дължат глоба до 2000 лева. В Закона за туризма обаче се оставя и вратичка, защото в него се уточнява, че това поддържане ще е според финансовите възможности на стопаните. Въвежда се и нова глоба за компаниите, които наемат екскурзовод или планински водач, който няма право да упражнява тази професия и не е в регистрите на Министерство на туризма. При първо нарушение на работодателя се налага имуществена санкция в размер на 2000 лева, а ако за втори път погази закона може да бъде санкциониран 4000 лева, пише в промените на нормативния акт.

Konstantin i Elena

От 1000 до 5000 лева ще бъдат глобявани хотелите, които не предоставят данни за новата ЕСТИ система, която ще осигурява онлайн връзка между НАП, НСИ, МВР, местата за настаняване и ресорното министерства. При повторно нарушение санкцията е до 10 000 лв.

С промените от закона отпадат ски учителите, като вместо тях в зимните ни курорти ще се лицензират ски училища. Въвежда се и минимален праг за глобите, които училищата дължат, като така има опция те да бъдат санкционирани с двойно по-малко пари спрямо досегашните глоби за незаконните ски учители.

Sea
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.