fbpx
 

Туристическият бранш очаква избора на туристическо аташе в Турция

Туристическият бранш очаква избора на туристическо аташе в Турция, но от бизнеса се притесняват, че на поста може да бъде избран човек без никакъв опит в туризма. Според информацията, с която разполагаме, за поста се готви дама без никакъв опит, но близка до президента Румен Радев, заяви пред travelbulgarianews.bg бизнесмен, пожелал анонимност. А Турция е един от най-важните пазари за страната ни, на който разчитаме не само за привличане на туристи, но и за различни партньорства и съвместни проекти в туризма. Именно в южната ни съседка работят едни от асовете в туризма и с тях би трябвало да комуникира много подготвен човек. И ако наистина измежду 9 кандидати за поста туристическо аташе в Турция бъде избран такъв без опит, би било поредният знак, че секторът не е приоритет за политиците чрез него само търсят просто възможност за назначения на „техни хора“. От бранша са категорични, че ще следят реакцията на служебния министър Илин Димитров, който е първият министър, който идва от реалния бизнес в туризма и демонстрира, че има желание да работи максимално професионално и в интерес на сектора. Именно затова и очакванията към него и екипа му са огромни.

princes islands istanbul turkeyОт бизнеса са категоричние, че тази практика не води до добри резултати, като за пореден път припомниха за назначението на Пламен Бакалов като туристическо аташе в Германия. За 11-те години на поста той не е направил нищо за развитие на туристическия бизнес между двете страни. Голяма част от туристическия бизнес дори не е чувала за съществуването на Бакалов заради липсата на му на активност. В интернет не могат да се открият и снимки от нито едно събитие, в което той да е участвал докато е бли туристическо аташе 11 години в Германия.

Според информация на travelbulgarianews.bg Бакалов, който вече е пенсионер, отново се опитва да се добере до служба зад граница, но този път в търговската ни мисия. Както и преди 11 години един от основните доводи за назначаването му е, че държавата ще пести средства за квартирни на Бакалов, тъй като той разполага със собствен дом в Германия. Практиката показва, че скоро след като е назначен за туристическо аташе обаче Бакалов се примества в квартила във Франкфурт и по време на годините служба зад граница страната ни плаща над половин милион лева за заплати на него и семейството му, както и за наеми на новия му дом.

По-скандално дори от възрастта на бъдещия дипломатически служител е фактът, че за 11-те години на поста туристическо аташе в Германия Бакалов не е имал акредитация в Германия като дипломат поради възражения от страната-домакин. Причина за отказа да дадат дипломатически статут на Бакалов били негови проблеми с правосъдната система. Затова и буди недоумение фактът, че в момента се правят опити той да бъде командирован като търговски представител на страната ни във Франкфурт от Министерство на икономиката, след като от туристическото министерство категорично са отказали Бакалов да продължи да е посланик на туризма ни зад граница. Според представители на бизнеса, пожелали анонимност, натискът за назначението на Бакалов идвал отново от президентството.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.