fbpx
 

Министерство на туризма иска да вдигне застраховките на туроператорите

След всеки пореден фалит на туроператори, Министерство на туризма изважда на тезгяха темата за професионалните застраховки на туроператорите. За пореден път ресорният министър Николина Ангелкова предложи да се вдигне минималният лимит на полиците на последното заседания на Националния съвет по туризъм. Като аргумент тя посочва фалита на международния туроператор „Томас Кук“ и дебата в Германия за повишавате на тамошните застраховки.

Angelkova

Ситуацията отново е като в поговорката за жабата, която видяла, че подковават коня и вдигнала и тя крак. За пореден път се повдига професионален дебат единствено за нивата на полиците, но не и за контрола върху дейността на туроператорите. Защото за банкрута на определени компании и машинациите им да се източат едни пари от фирмите се знае от години, но се мълчи.

Според Ангелкова туроператорският бизнес трябва да увеличи разходите си и това ще гарантира сигурността на клиентите. Въпреки, че всеки, който се е занимавал с туризъм осъзнава, че такава пряка връзка няма. Поне не в нашата държава. Незнайно защо при определяне на статистиката от Ангелкова се споменават за общо 3430 компании, от които 1154 плащат минималната застраховка от 25 000 лева. При условие, че голяма част от тези регистрирани туристически фирми са турагенти, които не подлежат на подобна застраховка.

Bulgarian visas Russia

Министърът на туризма подчертава, че едва 18 компании плащат над 1,4 млн .лв. за професионална отговорност. Не се посочват лостове от страна на държавата да накара компаниите да декларират действителни обороти и да внасят полици според сега съществуващите тарифи, а на принципа, че покрай сухото гори и мокрото се предлага поредна тежест за туристическия бранш, въпреки трудната година за сектора, както във вътрешен, така и в международен аспект.

Според мнението на Ангелкова, изказано пред Националния съвет по туризъм, всички щети след фалита на туроператора „Томас Кук“ са покрити, а що се отнася до бизнеса, на които се дължат милиони министърът съветва компаниите „да се конституират като кредитори според съответното законодателство“.

Ролята си в туристическия сектор държавата вижда в създаването на поредната работна група, този път за обсъждане как и с колко да се увеличи минималния лимит на задължителната застраховка за туроператорите. Като участници в групата от Министерство на туризма посочват Министерството на финансите, КФН, Асоциацията на застрахователите и други институции. За представители на бизнеса в нея не се съобщава, като може би просто тази информация се подразбира и затова се пропуска. Друга работна група, която заседава вече почти година ще трябва да предложи как рекламираните, но нерегистрирани места за настаняване, които се предлагат онлайн да бъдат извадени на светло.

tourism Bulgaria
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.