fbpx
 

Половината чужди туристи у нас са транзит

Над половината от чуждите туристи, които са посетили страната ни през октомври, всъщност са преминали през границите ни транзитно, показват данните на НСИ. 53,3%, или малко над 300 хил. чужденци са направили именно това. Така че отчитаният ръст от 35,4 на сто на чуждите туристи през октомври в сравнение със същия месец преди година, всъщност не е толкова добра новина, предвид факта, че повече от половината от тях не остават в пределите на родината ни повече от 24 часа.

tour

По-голяма част от чуждите туристи – 42,7%, са пристигнали у нас от ЕС, като една трета от тези гости са дошли от Румъния, една пета от Гърция, а една шеста от Германия. От туристите, пристигнали у нас от държави извън ЕС, най-голям е броят на турските граждани.

travel tourismБългарските граждани, които са пътували в чужбина през октомври, са близо 520 хил., като ръстът за година е с 5,4 на сто.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.