fbpx
 

Туроператорите искат удължаване на мярката 60/40

Да се удължи действието на мярката 60/40 с поне още 6 месеца. За това настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА ) в писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Според бизнеса мярката е най-работещата към момента и помага за оцеляване на компаниите, чиито оборот от началото на кризата е намалял с над 70 на сто. Сумата, която компаниите получават по схемата за запазване на служителите си в някои случаи е по-голяма от другите предвидени мерки за подпомагане на туистическите фирми – 10-те милиона, които предстои да бъдат дадени като безвъзмезна помощ, както и мярката за подпомагане с до 10 000 лв., обясняват от АБТТА.

travelУдължаването на мярката е необходимо, тъй като прогнозите за развитие и възстановяване на сектора в световен мащаб не са оптимистични, категорични са туроператорите. Освен спасяването на самите фирми средствата, получавани от туроператорите всъщност защитават и парите, които очакват обратно парите си за провалени ваканции.

travelОт АБТТА предлат още в мярката да се предвиди и възможност за изплащане на по-ниски заплати от определените до момента, за да могат работодателите да участват и когато пренасочват работниците си на други позиции с друго заплащане, за да ги запазят. Да се кандидатства за запазване на щатното място в компанията, в случай че включения в помощта служител сам избере да напусне или да излезе в майчинство например, настояват още от бизнеса. Да се разшири и мярката за служители, които са били част от фирмата до преди една година и работодателят реши да наеме отново, предлагат още от АБТТА. Причината, която посочват от организацията е, че заради динамичната обстановка туроператорите не могат да си направят план и точна сметка за развитие на бизнеса им и за това какъв и колко персонал им е необходим.

jw,От АБТТА предлат още да се кандидатства по мярката 60/40 и за месец, в който няма регистриран нужния спад на продажбите, стига през последните 3 месеца, считани общо, дружеството да изпълнява условията по мярката. Промяната според организацията се предлага заради сезонноста на туристическия бизнес.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.