fbpx

Град Казанлък и Долината на розите – Празник на Розата 2014

Град Казанлък и Долината на розите – Празник на Розата 2014

Град Казанлък се намира във физическия център на България, в западната част на Казанлъшката котловина. Градът е център на Долината на розите и тракийските царе и е привлекателна дестинация за туристите. Тук се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница – Казанлъшката гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, както и Музеят на розата. В района на Казанлък има пет защитени местности и два резервата, множество удивителни творения на природата и вековни гори.

Rosa Damascena, или маслодайната роза, е най-голямото богатство на Казанлъшкия регион. Пренесена е по българските земи от Азия преди столетия. В началото на XIX в. тя получила името „Казанлъшка” маслодайна роза, а Подбалканската долина вече се нарича Долината на розите. Днес е един от символите на България.

Музеят на розата в град Казанлък е създаден през 1984 г. Експозицията му е разположена в три основни зали, в които са показани оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането (XVIII-XIX в.) и в началото на ХХ в., инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода.

Още за розопроизводството и за този поминък може да се научите в етнографския комплес „Кулата”, само на 1 км от центъра на Казанлък. Тук може да се наблюдават възстановки на стари местни обичаи, както и да се опитат разнообразни храни и напитки, произведени от местната казанлъшка роза.

Розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България и днес и е съпроводено с множество празненства.

Празникът на Розата е от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и цветята. За първи път се празнува през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза.

Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, което радва хиляди туристи и гости на града. Програмата включва избор и коронясване на Царица Роза, ритуалите “розобер” и “розоварене”; празнично шествие – карнавал, международен фолклорен фестивал “Младежта на Балканите” и др.

През 2014 г. Празникът на Розата стартира на 9 май и мероприятията, които са включени в програмата му, ще продължат до 20 юни.

Добре дошли в Казанлък!

Резервация и настаняване в хотели в България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.