fbpx
 

Кьорава кобила играе на 7 януари в Тръстеник

За поредна година в плевенското село Тръстеник ще се проведе традиционния ритуал Корава кобила. Според традицията от 9.30 часа на площада започва кукерски ритуал, който се играе в селото от незапомнени времена. Обичаят се организира от народно читалище „Неофит Рилски – 1872 г.“.  Още през нощта на Йордановден срещу Ивановден кукерските групи започват обиколката си по къщите, за да прогонят злото.

trastenik

„Кьоравите кобили” са придружени от калесник, булка и младоженец, поп, старец, стражар, като всички тези роли се изпълняват от мъже. Вярва се, че във всяка къща, посетена от кукерите в нощта срещу Ивановден, ще има много здраве и берекет. Самобитният обичай идва от древни времена и е свързан с легендата за тръстеничанина Иван, който натирил остарялата си кобила в полето, защото му било жал да я гледа как умира.

trastenik

Преданието гласи, че малко по-късно мор погубил всички коне в селището и тогава кобилата на Иван се завърнала с малки жребчета, които спасили тръстеничани от разорение. Оттогава в Тръстеник вярват, че щом в дома им влезе „кьорава кобила”, ще има здраве и плодородие през цялата година. Всяка година се провежда и конкурс за най-добре и автентично предаден обичай.

trastenik
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.