fbpx
 

Ледено хоро се вие край Калофер

За поредна година мъжко хоро ще се извие в ледените води на река Тунджа край Калофер. Обичаят се спазва всяка година на Йордановден. Малки и големи младежи от селото се обличат в празнични носии и танцуват в студената река под звуците на гайди и тъпани. Обичаят кандидатства за вписване в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Традицията в цялата страна е мъже да се хвърлят в ледените води на реки и морета, за да са здрави през следващата година. Според обичаят кръстът, който се хвърля от попа, остава за този, който успее да го извади от водата. В Калофер обаче традицията е той да се подарява на най-младото момче, участвало в ритуала. Често светинята се получава от деца на по 3-4 години.

В Родопите пък на този ден се хвърлят във водата двойките, които са се оженили през последната година, за да са живи и здрави цяла година.  Според християнската вяра именно на 6-ти януари е кръстен самият Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Затова и празникът е сред най-почитаните у нас. Поверието твърди, че небето срещу Йордановден се отваря и тогава всеки може да измоли сбъдване на най-съкровените си мечти.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.