fbpx
 

Демонстират обучение на соколи на средновековен фестивал в Мездра

Обучение на ловни птици- сокол скитник и ястребов мишелов ще могат да наблюдават по време на фестивала на средновековни традиции, бит и култура в Мездра на 20-ти и 21 май. Събитието ще се проведе в археологическия комплекс „Калето“. В първия ден на фестивала ще можете да видите общуването между соколарят Мартин Петров и мишеловът Драко. В древността соколарството е било много разпространето в българските територии и било любимо забавление на царети и знатните особи.

Има данни и че още през 1-ви век преди Христа траките са ловували с обучени соколи по долината на река Марица. Освен възраждането на забравените традиции на фестивала ще бъде пресъздадено и ранното и късното средновековии по нашите земи. Ще можете да разгледате снаряжението и бита както на българските войници, така и на противниците им на бойното поле – ромеи и по-късно рицарите от кръстоносните походи.

Въздухът ще е наситен със средновековна музика и аромати на типични за времето гозби, обещават организаторите. Така че по време на фестивала можете да пробвате и ястия по автентични средновековни рецепти. В това издание на събитието вече са заявили желание да се включат над 20 групи и индивидуални участници. Посетителите ще могат да видят сечене на монети, металопластика, стрелба с лък, бойни техники, дуели и други вече забравени средновековни занимания.

Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.