fbpx
 

Траянови врата пази славата за победата на цар Самуил срещу Византия

На по-малко от час пък от София се извисява една от крепостите, която пази един от най-славните моменти в българската история – победата на цар Самуил над византийския император Василий II. Траянови врата край Костенец днес се издига на близо 5 метра над скалата, върху която е построена през 3-ти век. По-голяма част от твърдината е останала от древността, но крепостта е и реставрирана и достроена. Височината на крепостните стени в миналото била около 10 метра, а трите кули – две при входа и една от южната страна, били с още 2-3 метра по-високи. Стените били и над 2 метра дебели.

Интересното е, че крепостта е строена според особеностите на терена. Заради скалата, която се извисява най-високо в региона и дава стратегическо предимство за наблюдение на приближаващи врагове, Траянови врата има почти правоъгълна форма, а трите й кули са петоъгълни. Освен централната порта крепостта имала и пет по-малки, които се използвали, за да могат войниците да излизат при обсади и да вършат специални задачи, като да разрушат обсадните оръдия на противника например.

Освен това крепостта имала и таен тунел, който водел от почти централния й вход до близката река, за да могат да се снабдяват с ценната напитка в случай на обсада. Началото му е видно и днес, но подземният път е почти изцяло засипан с пръст. Крепостта всъщност била изключително важна стратегически, защото се намирала на древния римски път Виа Милитарис и охранявала пътя между изтока и запада. И макар в нея да живеели едва около 120 войници, те били напълно достатъчни да охраняват прохода заради стратегическото положение на твърдината. В близост до Траянови врата се извисявала и огромна арка с височина от около 18 метра, която за съжаление времето не е пощадило. Как е изглеждала се знае от рисунките на пътешественици през 18-ти век.

Крепостта Траянови врата става сцена и на победната битка на цар Самуил над византийския имеператор Василий II на 17-ти август 986 г. Тогава владетелят на Източната империя се връщал от неуспешната обсада на Сердика. Цар Самуил му устроил капан в прохода Траянови врата и почти напълно унищожил 30 000–та ромейска армия. Самият император се спасил като по чудо заедно с много малка част от войската си. Единствено част от ариегарда на простиращата се на километри в прохода армия успял да се спаси. В резултат на битката България през следващите години разширява границите си до една от най-големите територии в своята история.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.