fbpx
 

Колумбия – магия от цветове, вкусна храна и златото, вдъхновило легендата за Ел Дорадо

Първата асоциация, когато се спомене Колумбия, безспорно е Пабло Ескобар – прочутият колумбийски наркобос, който изгорили милиони долари, само за да стопли дъщеря си. Колумбия отдавна се опитва да се отърси от славата си на дрогата. Всъщност страната е спокойна туристическа дестинация, която може да се приеме и за по-сигурна от определени райони и квартали у нас. И ако решите да си подарите пътуване, за да откриете историята, цветовете и вкусната страна на южноамериканската страна, няма да съжалявате. Още повече, че в момента за влизане в държавата няма абсолютно никакви медицински изисквания и не трябва да представяте ваксинационен сертификат или PCR тест. За българи не се изискват и визи.

Всъщност, вероятно сте чували легендата за митичния златен град – Ел Дорадо. Неслучайно пътешественици и авантюристи търсят още от 16 век насам несметните богатства именно в Колумбия. А ако искате да си представите малко по-живо какво би се разкрило пред очите на откривателите, трябва безспорно да посетите историческият музей в столицата на Колумбия – Богота, който заради смайващата си колекция от 34 000 златни предмета е обявен за един от най-интересните в света. Разглеждането на най-голямото съкровище от доколумбовата епоха е една от спирките в програма, която ще се осъществи през декември.

Естествено не бива да пропускате да посетите и местният пазар, за да се насладите на цветовете, вкусовете и ароматите на местните екзотични плодове и подправки, както и да се изкачите до хълма Серо де Монсерате, за да се насладите на невероятната панорама към Богота. Естествено не бива да пропускате да опитате и местните специалитети като супата от мръвки и царевични зърна аяко, пържените ала кюфтета от царевично брашно – бунуелос или дори цяло печено прасенце, също типичен специалитет. За да преглъщате по-лесно вкусотиите можете да заложите на ром, местната алкохолна напитка агуардиенте, направена от ферментирал сок на захарна тръстика, различни екзотични фрешове и естествено вкусна чаша ароматно кафе или какао за завършване на кулинарния празник.

По време на пътуването можете да се запознаете с традициите при направата на кафе, какаови изделия и особено на шоколад. Както и да се насладите на екваториалната гора в природния парк на долината Кокора, а при късмет и на пърхащи разноцветни колибри. Задължителна спирка е и познатият преди като столица на кокаина, а сега на изкуството град Меделин с пъстрите му тесни улици, цветни графити и улични таланти. Ако искате да видите градчето Гуатапе отвисоко трябва да се отбиете и до гигантската скала Ел Пеньол.

colombiaВ Картахена, който е на брега на Карибско море, можете да посетите крепостта Сан Фелипе, която е обявена за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО. Изградена е от конкистадорите през далечната 1536 г. Интересна е и подземната мрежа от тунели под нея, която в случай на опасност предоставяла на жителите на града безпрепятствен изход от опасни ситуации и обсади. С дървено кану през мангрови гори можете да плавате, ако решите да се отбиете до рибарското селище Ла Бокия. А на карибските рифове можете да се насладите с едно пътешествие до островите Росарио.

Изградената солна катедрала в Сипакира неслучайно е обявена за най-известната забележителност на Колумбия и е изградена на 180 метра под земята. Красиво осветеният храм посреща поклонниците и посетителите с впечатляващата статуя на Девата от Гуаса, покровителка на миньорите, 3 олтара, посветени на Исус Христос, скулптури на светци и ангели, изработени от различни майстори на религиозното изкуство, атрактивни водни огледала и други. 

colombia

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.