fbpx
 

Пътуване с царски вагон от Горна Оряховица до Трявна

В царски вагон могат да се повозят десетки късметлии, които ще се включат в атракционното пътуване с парния влак „Корона експрес“. Събитието е част от честванията на празника на независимостта на България на 22-ри септември, но ще се проведе ден след датата. Пътешествието с ретро влака започва на 23-ти септември от 11,50 часа от гара Горна Оряховица, а участниците ще могат да пътуват назад във времето до Трявна и обратно.

korona-expres

В композицията влиза и личният спален вагон на цар Борис III, който късметлиите, включили се в пътуването могат да разгледат. Във Велико Търново на гара Трапезица в 12 часа пътниците и гостите на града ще станат свидетели и на историческа възстановка по посрещането на княз Фердинанд в старопрестолната столица. Там отново ще бъде прочетен и Манифеста за обявяване на независимостта на България.

Вагоните от луксозния парен влак „Корона експрес“, както показва и името му, са били предназначени за официални пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Освен спални помещения в композицията е имало работен кабинет. Във влака днес се движи и по-късно включен вагон, който е бил произведен за нуждите на иранския шах. Можете да разгледате и охранителния вагон, в който са се возили служителите по сигурността, както и най-големият пътувал по родните жп пътища вагон-салон с 24 места.

korona-expres
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.