fbpx
 

Министри обсъждат тенденциите в спа туризма

Трима министри и един заместник-министър ще обсъдят заедно с представители на бизнеса, общините, неправителствените организации и експерти в областта на балнеологията и уелнес туризма какви са възможностите пред спа индустрията и как иновациите в сектора ще подпомогнат развитието на родните спа дестинации. Това ще се случи в рамките на четвъртия конгрес на Българския съюз по балнеология и спа от 26-ти до 28-ми септември в Кюстендил. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на туризма и община Кюстендил.

Какви са новостите в индустрията и как културния и спа туризма могат да вървят ръка за ръка ще обсъдят министрите на околната среда и водите Нено Димов, на труда и социалната политика Бисер Петков, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, зам.-министъра на туризма  Ирена Георгиева, кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Съюза по балнеология и спа /БУБСПА/ Стефан Шарлопов, председателят на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов, както и председателят на Изпълнителния комитет,  маркетинг и PR мениджър на Европейска СПА Асоциация Жоао Барбоса.

Лекторите в отделните панели на конгреса ще представят различни гледни точки към СПА индустрията като един от най-успешните и специфичните видове туризъм, който обединява природните и минералните ресурси, здравословното хранене, физическата активност, духовните практики в името на най-силния терапевтичен ефект върху здравето, философията и самочувствието на съвременния човек.

Добрата работа в екип с местната власт в областта на спа индустрията започва да дава резултати и освен в България, Кюстендил е познат като дестинация вече и на Европейската СПА карта, след като през 2016 г. общината спечели наградата на ЕСПА за иновативна СПА дестинация. Това заяви зам.-председателят на УС на БУБСПА Марияна Добрева. Тя подчерта, че и в този сектор най-големият проблем остават кадрите, но заяви и че се отнася скептично към вноса на кадри. Вярвам, че по-големия успех е в съвместните усилия на бизнеса и държавата да задържат и стимулират българските професионалисти, заяви Добрева. Това може да стане с още по-активно сътрудничество с университетите и с повишаване на заплащането в сектора, категорична бе тя.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.