fbpx
 

В Трир във всеки парк има хотели за насекоми

Германският град Трир (Trier) безспорно е известен с римските си паметници, които са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство и с факта, че е най-старият град в държавата. И за тези забележителности ще ви разкажем в следващ материал. Не по-малко впечатляващи в града обаче са усилията на местните да имат своите зелени оазиси, в които да отдъхнат, да се насладят на спокойствие сред природата макар и в сърцето на града и да научат малките си наследници как да опазват това, което имат.

Във всяко зелено пространство в Трир са изградени хотели за насекоми и са посочени с табелки, така че бръмбарите да имат своето лично пространство, а хората в парка да пазят обиталището им. Има поставени табели и за птиците, които живеят в околните дървета, така че разходката на чист въздух с вашия наследник може да премине и в забавно обучение. Край хълмовете на Трир и до днес се гледат био лозя, които не само, че ви позволяват вечер да се насладите на чаша местно вино, но и правят пейзажите край Трир много по-красиви.

В Германия залагат на устойчивия туризъм

Устойчивият туризъм е във фокуса на местния офис на Германския туристически борд. Това ми разказва на по чаша местно вино, придружено с типично немски ястия в един от местните ресторанти, в който се предлагат над 1000 различни вина от района, Норбърт Кетлер – управляващият директор на офиса за туризъм и маркетинг на град Трир. Всички събития и фестивали на града се провеждат под знака на устойчивия туризъм, като е разработена и концепция в десетки страници как това да се случи по-успешно. Естествено първите стъпки са максималния отказ от принтиране на хартия и заменянето й с информация по електронен път, както и отказ от всякаква пластмаса и минимизиране на изхвърляните количества. В Трир бях отседнала в хотел, който притежава зелен сертификат и първият въпрос при настаняване беше колко често искам да се почиства стаята ми и да се сменят принадлежностите за баня.

Разказвам на г-н Кетлер, че съм изключително впечатлена от града, атмосферта в него, римските паметници, за които обещавам да ви разкажа скоро и не на последно място – от хората. Те са толкова приветливи, любезни и готови да помогнат на един чужденец, който дори не говори немски, че веднага си представям как се връщам в Трир с моите приятели, просто за да се насладя още веднъж на този гостоприемен град. Споделям, че съм впечатлена от факта, че всички забележителности, без църквите разбира се, могат да бъдат посетени в компанията на домашния ви любимец. Дори и на винена дегустация във винарна, основана от Наполеон и провеждаща дегустациите в зала от 4-ти век, от времето на римския император Константин.

 

127 км от Кобленц до Трир на колело

В парковете и променадите на край река Мозел е наистина пълно с хора на велосипеди – както туристи, така и местни. Интересен е фактът, че над 90 на сто от пътя между Кобленц и Трир, който е с дължина от близо 130 километра може да бъде изминат по велосипедни маршрути. Ако сте почитател на зеления туризъм и искате пътуванията ви да оставят минимален отпечатък върху околната среда, то Германия е една от най-подходящите дестинации за вас.

Дестинацията е високо ценена като устойчива туристическа дестинация, а 76 на сто от мениджърите в туристическата индустрия през третото тримесечие на годината оценяват страната като устойчива туристическа дестинация, показва проучване на Германския национален туристически борд (GNTB). Влаковете са електрически, с изключително удобно разписание и ви водят дори до природни забележителности, така че да се намали въглеродният оптечатък от ползването на лични автомобили.

Всъщност Германия е на второ място сред пътуващите европейци като предпочитани дестинация за туризъм сред природата. И причината е, че за това има създадени идеални условия.Според доклад на най-голямата резервационна онлайн система в света за 2021 г. се оказва, че за 83 на сто от участниците в анкетата устойчивото пътуване е жизненоважно, а 61 на сто твърдят, че пандемията ги е накарала да искат да пътуват по-устойчиво в бъдеще. А за тези клиенти Германия е перфектно място за ваканция, което едновременно им предлага възможности за устойчив зелен туризъм и интересни места за посещение.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.