fbpx
 

Пътешествие в Грузия и Армения през май

Грузинско вино, легендарното копие, с което е прободен Христос в Армения, обекти на Юнеско, вкусна храна и невероятни природни гледки. И всичко това на достъпна цена, особено предвид факта, че самолетните билети през последната година буквално летят в облаците. Ако и вие си мечтаете да се докоснете до християнски реликви, да се поклоните пред чудотворни икони и да се заредите с положителни емоции, то туристическата програма за Грузия и Армения, предлагана от туроператора Абакс е точно за вас. Програмата продължава от май до октомври.

Пътешествието започва от арменската столица Ереван, наричана розов град заради цвета на камъка, от който е изградена и нейните забележителности. Определено сред впечатляващите места за посещение е езическият храм в село Гарни, който е единственият на територията на бившия Съветския съюз изцяло запазен паметник от гръцко-римския период. Изграден е през 1-ви век след Христа. Бил е посветен на бог Мхер – бога на Слънцето, небесната светлина и справедливостта. Реставриран е през 1975 г., след като е разрушен близо сто години по-рано от силно земетресение.

Посещава се и манастирът Гегард, чието име идва от едноименното легендарното копие, с което е прободено тялото на Исус Христос и се пази в обителта от незапомнени времена. Самата сграда е от 13-ти век, но е изградена на мястото на по-старо свято място. Ще имате възможност да опитате, както и да наблюдавате как се приготвя типичният арменски плосък хляб лаваш, който през 2015 г. е вписан в списъка на ЮНЕСКО като световно нематериално наследство.

Сред другите обекти на ЮНЕСКО включени в програмата са два манастира – Санахин и Ахпат, които са разделени от дълбока пукнатина, образувана от малка рекичка. Манастирът Ахпат е един от най-големите религиозни, културни и образователни центрове на средновековна Армения.

Емоциите продължават в грузинската столица Тбилиси, като се разглежда историческия квартал, разположен на двата бряга на река Мтквари, както и местните забележителности. С лифт се изкачвате до крепостта Нарикала и статуята на Майката на Грузия. Разглежда се и Сярната баня, изградена през 17-19 в ислямски архитектурен стил, да се снимате до водопада и да се „загубите“ из улиците на Тбилиси.

Следва потапяне в природата и феноменални гледки в планините на Кавказ. Посещават се крепостта Ананури с изглед към водния резервоар Джинвали, спира се в Гудаури, за да се види Панорамата – паметник на приятелството, след което се пристига в Казбеги, където буквално ще ви спре дъха, тъй като е сгушен сред високи върхове и от селището се открива гледка към ледника Мкинварцвери. В Казбеги се намира и една от най-почитаните църкви в Грузия, изградена през 14 век – Гергети.

Следва безспорно един от гвоздеите на програмата – винарската област Кахетия. В Телави освен на невероятни вина ще можете да се снимате и до 900-годишен явор. Град Синаги е основан през 18-ти век и укрепен с 5-километрова стена от която се откриа панорамна гледка към долината Алазани. Тук се посещава и девическия манастир на Света Нино. Пътешествениците се завръщат в Армения, където посещават манастирите Агарцин и Севанаванк. А след края на приключението сме сигурни, че вече ще планирате завръщане.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.