fbpx
 

Фестивалът на лалетата започва през април в Истанбул

Ако сте почитател на лалетата, то почти със сигурност вече сте посетили древния Константинопол или съвременния най-голям турски град – мегаполисът Истанбул, за да се насладите на цветната им феерия. През април и май в града ежегодно се провежда Фестивал на лалетата, а милиони лалета радват с цветовете си жителите и гостите на града. Всяка година килим от красивите пролетна цветя става притегателно място за селфита и снимки на площад Султанахмет в центъра на стария град, в непосредствена близост до „Света София“. Един от най-предпочитаните за посещение от българите е паркът Емирган, в който достъпът за пешеходци е безплатен, а коли и автобуси плащат малка сума за паркинг. Но на многообразието на лалетата можете да се насладите из целия град и в другите истанбулски паркове – Гюлхане, Йълдъз, Бейкоз, Буюк Чамлъджа, Кючук Чамлъджа, Фетхи Паша, Хидив Павилион и ботаническата градина – Соанлъ.

laleta istanbul

През Османския период посвещават на лалето поеми

Лалето се използва като декоративен мотив в традиционните занаяти от 12-ти век насам. Красивото обагрено цвете е било модерно през османския период. Посвещавали му поеми, разкази и го рисували в миниатюри, издавали едикти за лалетата. Мотиви на лалета са били използвани в джамии, надгробни плочи и дворцови декорации, както и в шарки на килими и черги, върху кафтани и сандъци със зестра и дори върху монети, бойни шлемове и отливки на оръдия.

laleta istanbul

Истанбулското лале било култивирано в епохата на Сюлейман Великолепни

Лалетата, които дотогава били диви цветя, били култивирани през 16 век в Истанбул, столицата на Османската империя, когато се превърнали и в истинска мания за жителите на града, които непременно искали да украсят градините си с лалета. Тази страст към лалетата станала още по-гореща по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни и в резултат се родили различни нови сортове на растението. По-специално истанбулското лале, идентифицирано, като символ на града, се появява през този период. В началото на 18 век, по време на управлението на султан Ахмед III, лалетата достигат такава известност с техните почти две хиляди разновидности, че дават името си на цялата епоха – Lale Devri или ерата на лалетата.

В букетите с лалета често били закодирани и различни послания според цвета им. Червените лалета символизират „любовта“, докато белите лалета – „чистота и невинността“. Лилавите цветове означават „благородство и романтика“, а жълтото – „радост“ и „безнадеждна любов“. Рядкото черно лале било символ за „уникалност“, докато шареното лале било послание – „имаш красиви очи“.

През 15-ти век ги открива и Европа

Това великолепно цвете, което заема толкова важно място в турската култура, е пренесено през втората половина на 15 век, първо във Виена, Австрия, а след това в Холандия и по този начин е въведено в Европа. Бързо достигнали голяма популярност в Холандия, лалетата са пренесени и в Отава, столицата на Канада, като по този начин стават световноизвестни.

В Анадола все още се отглеждат множество сортове лалета. Сред най-ярките е „обърнатото или ходжово лале“, известно още като „плачещата булка“. В света има 167 вида обърнати лалета, от тях 43 вида, 20 от които са ендемични, могат да се видят в Турция.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.