fbpx
 

Вижте лалетата на Балчик

През пролетта в Холандия и Турция се провеждат фестивали на лалетата. Двете страни спорят коя е родината на красивите цветя и коя ги е направила популярна в света. Всъщност истината е, че лалетата наистина произхождат от Османската империя. Първите градини за лалета са в Хасково и Одрин, които са български територии, завзети със сила. Така че всъщност лалетата произхождат от България.

За да се убедите в този факт посетете Ботаническата градина в Балчик до първите дни на май. Дотогава можете да се порадвате на уникални цветни комбинации от лалета, теменужки, зюмбюли и нарциси при това на фона на искрящо синьото море. Входът за удоволствието ще ви 14 лева на човек. Цената на паркинга е 3 лева на автомобил за неограничен престой от време.

Освен на бели, жълти, червени, лилави, пъстри и черни лалета в Ботаническата градина можете да посетите и постоянната експозиция на кактуси. И да се порадвате както на мъниците с големина от по няколко сантиметра, така и на екземпляри, преживели вече няколко човешки живота. В самата градина дълго можете дас е разхождате наслаждавайки се на зеленината, фонтани, водопади и вековни дървета.

В Ботаническата градина има и още една забележителност, макар и от друг тип – винарна Queen’s Winery House. В нея напълно безплатно можете да опитате от разнообразните сладки вина, с които се гордеят производителите. Или да се насладите на нестандартните ракии от пъпеш и тиква. Или просто да си подсладите живота със сироп от смокини или рози.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.