fbpx
 

Ограничават сайтът за резервации Booking в Турция

В Турция са напът да забранят сайта за резервация на хотели booking.com. Истанбулски съд вече нареди ограничаване на достъпа до интернет страницата.  Окончателно решение дали сайтът да бъде блокиран ще реши Съветът за информационни технологии на Турция. Засега сайтът е достъпен.

Той обаче може да бъде спрян по искане на местната Асоциацията на туристическите агенции в Турция (TURSAB). Според компаниите, които членуват в нея Booking нарушава закона за конкуренцията. Освен това дейността му пречела на бизнеса на  местните туристически агенции. Ако сайтът бъде наистина спрян все пак направените преди това резервации няма да се анулират.

В средата на януари сайтът е глобен от Съвета по въпросите на конкуренцията в Турция с 680 000 долара за нарушаване на закона за конкуренцията. Решението на турския регулатор е, след реклама на сайта, според която Booking дава гаранция за най-добра цена. Според регулатора обаче това твърдение нарушава правилата на пазарната конкуренция, защото компанията не може еднозначно да твърди, че нейната стока е „най-добрата“.

Booking.com е един от най-големите световни сайтове за онлайн резервации на хотели. Според бизнеса обаче услугите на компанията са много скъпи, тъй като тя уддържа от хотела 15% от цената на сделката. Затова и много често клиентът може да намери и по-добра оферта директно от хотела.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.