fbpx
 

Сирената на Турция

Турската кухня е изключително богата и неслучайно е считана за една от най-вкусните в света. Знаете ли обаче какви сирена се произвеждат в южната ни съседка и с какво е най-добре да се комбинират? Заради различните климатични условия млякото и сиренето имат индивидуален вкус и аромат във всеки един регион. Бялото сирене езине( Ezine White Cheese), Синьото сирене на Коня (Konya Blue Cheese), Ерзинджан тулум (Erzincan Tulum Cheese), отлежал кашкавал карс и грюер (Kars Aged Kaşar and Gruyere) и сиренето с подправки и билки от Ван (Van Herby Cheese) са само няколко турски деликатеса, които ще ви представим, за да можете да опитате при следващото си пътуване до Турция.

Бяло сирене“: От Одрин до Чанаккале

Beyaz Peynir” (бяло сирене), което прилича на традиционното българско сирене, е основен компонент на турската закуска и един от най-предпочитаните деликатеси в страната. Характерният вкус, аромат и текстура на това сирене, произвеждано в почти всеки регион на Турция, варира в зависимост от климата, мляко и традиционните методи на производство. Чанаккале и Одрин се считат за родината на бялото сирене. Одринското бяло сирене се произвежда от млякото на овце, кози и крави, които се хранят с местни треви в делтите на реките Марица, Арда и Ергене. Основната отличителна нотка на одринското бяло сирене е липсата на добавки; използват се само мляко, мая и сол.

Бялото сирене “езине“, кръстено на квартала Езине в Чанаккале, е друго традиционно бяло сирене на турската трапеза за закуска. Това сирене, което може да бъде произведено с мека, средна или твърда текстура, получава своя изключителен вкус и аромат от млякото на животни, хранени с естествени растителни и минерални ресурси в планината Каз.

Балъкесир: дом на 50 различни вида сирена

Сиренето “михалич” е старо сирене, произвеждано в Турция от векове. За разлика от бялото сирене, производството му е ограничено само до няколко района на страната, като Балъкесир и Бурса са основните от тях. “Михалич”, обикновено се прави от козе или краве мляко и се съхранява в саламура, преди да се втвърди и изсъхне. Заради острия си солен вкус се използва в много ястия след печене, включително салати. Подобно на други сирена, то се използва в предястия и гарнитури към основни ястия.

Що се отнася до Балъкесир, това е един от най-богатите производители на сирене, в който се приготвят над различни вида сирене. Мултикултурната структура на града, продуктите, произведени от различни видове мляко и разнообразните производствени методи са го превърнали в „истински рай за сиренето“. Сиренето “келле”, произведено с различни млека и техники, е известно във всички райони на този красив град. Сирената “сепет“ (кошница), произведени от овче и козе мляко, саламурените сирена “тулум” и “лор” (извара), направени от суроватка, също са признати за най-вкусните сирена в Турция.

Сирена с плесен от региона Кападокия

Синьо сирене с плесен от Нииде, което е географски разположено в Кападокия, е един от най-уникалните видове сирена в Турция. “Нииде” сиренето се оставя да узрее в продължение на 7 месеца в дълбоки пещери, на минимум 15 метра под повърхността на земята. Това сирене става ароматно и синьо след периода на узряване и е естествен антибиотик. Друго традиционно сирене, зреещо в пещерите, е сиренето “дивле обрук” от Караман. Това сирене се произвежда по технология от преди близо 700 години от млякото на овце и кози, хранени на плата и пасища, богати на лечебни билки. Сиренето се съхранява в пещери с уникална плесенна флора в продължение на пет месеца и първо се покрива със синя плесен, след това с бяла и накрая с червена плесен. Коня е друг град в региона, известен със своето сирене с плесен. Със своята вековна история и вкус плесенясващото сирене Коня се прави само с мляко и мая и се формова в специални помещения. Сиренето се сервира след 6-месечен производствен процес и е давано на османските войници, като антибиотик.

Изключителни вкусове от Изтока: истински рай за сиренето

Регионът Източен Анадол е известен и с оригиналните си сирена. Сирената “ерзинджан тулум”, “ван“ и отлежалият кашкавал “карс” са сред най-вкусните млечни продукти в този регион. Тайните на вкуса им според експертите се крие във факта, че пашата на животните се случва на високи плата, с богатото растително разнообразие и свеж, прохладен въздух. Сиренето “тулум” е с изключителен вкус, благодарение на използването на сурово мляко и натурална мая и е готово за консумация след 2-3 месеца пресоване и държане в козя или овча кожа.

Популярността на Карс се дължи главно на неговите сирена. Мляко от кравите, пасящи на нивите, които разполагат с 1600 цъфтящи вида, около 100 от които са ендемични, се използва за производството на характерните за града продукти: “карс и грюер”. Може да отнеме до десет месеца, за узряването на кашкавала “кар“с, преди да бъде консумиран. Съветваме ви, да посетите Музея на Сиренето, както в центъра на града, така и в село Богатепе. Там освен , че можете да опитате вкусните млечни продукти, можете и да научите за методите, използвани при традиционното му приготвяне, от вещите ръце на майсторите.

Град Ван е друга дестинация, която очарова пътниците с богатото си културно наследство и вкусна кухня. Сиренето “херби“ е звездата на тази закуска. Сиренето “ван херби“ се прави чрез смесване на сирмо ( вид див чесън), с местни билки като хелиз, мендо, сиябо, мащерка и дива мента. Сиренето, заровено в земята в бидони и глинени съдове, се изважда след три до седем месеца. Вкусът и ароматът на известното билково сирене, леко натрошено, твърдо сирене, се определя от самия регион и климата му.

С какво да комбинирате турските сирена?

Езине“ и одрински бели сирена са подходящи закуска с хрупкав симит, както и с пъпеш. Добро мезе са и за ракия.

Сирене “михалич” е подходящо за закуска, за комбинация с бадеми, сушени плодове и диня през лятото. Използва се и в паста и салати.

Сините сирена “нииде“ и „коня” са подходящи за закуска, особено с палачинки и омлети.

Сиренето „дивле обрук” може да се използва за направата на сандвичи (топли или студени), както и като съставка за омлети. Освен това в турската кухня го използват и за направата на сладкиши, кифлички и салати. Изключително добре се комбинира с вино.

Сиренето „ерзинджан тулум” се използва за направата на закуска и като състав на прясно изпечен топъл турски хляб или лаваш. Както и в паста и юфка или в салати с рукола.

Кашкавалът „карс” традиционно се поставя на трапезата за закуска, полза се в направата на тостове и омлети. Не пропускат да го добавят и в супи (особено настърган към доматена супа например).

Сиренето/кашкавалът „карс грюер“ е предпочитан за закуски, в тостове и омлети. Използва се обаче и като добавка към месни ястия и мезе за вино.

Освен че можете да закуските със сиренето „ван“, можете с чиста съвест да го използвате и за направата на вкусни сладкиши, кифлички и салати.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.