fbpx
 

Турската ривиера привлича гости с природа, история и вкусни специалитети

Средиземноморското крайбрежие на Турция, известно като Турската Ривиера, привлича милиони гости от цял свят заради изключителното си съчетание на запазена природа, древна история и култура. Районът е добре известен в цял свят със своите идилични плажове, топло слънце и тюркоазено море, но има много повече да предложи на туристите.

Анталия се гордее с 229 плажа със Син флаг

Първото място, за което се сещаме, когато говорим за средиземноморския бряг, е Анталия, разположена в центъра на Турската Ривиера. Градът е известен със своите 229 плажа със Син флаг, и легендарни исторически забележителности, но е и рай за любителите на спорта и по-екстремните забавления. Ентуасиастите могат да се насладят на изследването на завладяващите пещери Караин, Дим и Дамлаташ. В границите на провинция Анталия се намират някои от най-спиращите дъха туристически пътеки в света, включително Ликийският път, Пътеката на наследството на Писидия и Пътят на Св. Павел. Районът Каш в Анталия се счита за едно от 10-те най-добри места за гмуркане в света. Парапланеризмът и някои водни спортове са сред задължителните дейности в района. В същото време Белек пък привлича със своите голф игрища от световна класа.

Една крачка ще ви отведе до Района с езерата и градините с рози и лавандула

Малка част от Района с езерата (Lake District) на Турция, която привлича вниманието с многото си природни чудеса в Средиземноморския басейн, също се намира близо до Анталия. Районът, който обхваща област в границите на провинциите Афьонкарахисар, Анталия, Бурдур, Испарта и Коня привилча посетители с 16-те си искрящи 16 езера, сред които са по-популярните Акшехир, Бурдур, Бейшехир, Еирдир, Ковада и Салда. Именно затова и регионът е обявен за едно от „50-те най-добри места за пътуване през 2023 г.“ от Travel + Leisure, като дестинация с културно богатство. Любителите на културните атракции също няма да бъдат разочаровани заради съчетанието между тектонични езера и исторически римски обекти.

В този район се намира и турската Казанлъшка долина, известна с розите и лавандулата които се отглеждат в нея – Испарта.

Едно невероятно средиземноморско кулинарно приключение

Средиземноморската кухня привлича вниманието като една от най-богатите и разнообразни гурме традиции в Турция, а любителите на храната ще открият многобразие от интригуващи и дори изненадващи вкусове. Рибата и морските дарове заемат важно място в средиземноморската кухня, заедно със зеленчукови ястия, приготвени с органичен зехтин, и уникални месни ястия и подправки. Традиционните ресторанти предлагат прясна риба и месни ястия, като тантуни-кебап, добре познати предястия, като солен паламуд и пияз, и десерти, като запечен сладолед и кюнефе, всички от които са съчетани с вина от региона.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.