fbpx
 

Реставрират уникалната баня в къщата на Хиндлиян

Уникалната баня в къщата на богатия пловдивски търговец Хиндлиян ще бъде реставрирана. Това съобщиха от общината в града. През следващите три месеца ще бъде изцяло обновена и почистена единствената от този тип в България баня от мрамор и гипс. Тя е построена със сводове и купол с отвори, през които да влиза слънчева светлина. Създадена е на принципа на римските хипокаусти. Банята се е отоплявала чрез подово отопление. В пода са  били са вградени глинени тръби с отвори, по които е циркулирал горещ въздух.

Той се е подгрявал от огнището, разположено в кухото пространство между стените на кухнята и на банята. Водата за миене и къпане се е топлела в казани. Тъй като тепетата в Пловдив нямат подпочвени води, къщата е оборудвана и с изкуствен водоизточник – дълбок кладенец, облицован отвътре с варовик, който служи за филтър и през който се просмуква дъждовната вода. Така събраната вода се е съхранявала в цистерни.

Собственикът на къщата арменецът Степан Хиндлиян търгувал с Индия, откъдето произлиза и фамилията му. Той бил толкова богат, че дори си построил отделна къща, в която да съхранява парите си. И днес можете да видите малката постройка в ляво от входа, когато пристъпвате в двора на къщата. Хиндлиян бил толкова богат, че дори в една от стаите си направил чешма, от която по всяко време потичало розова вода. Във възрожденската къща  ще бъдете смаяни и от дърворезба, апликации и украса.

Докато се дивите на изключително богата украса на Хиндиляновата къща можете да обиколите и света. Търговецът от арменски произход пожелал да изпишат дома му със сцени от забележителностите, които видял по време на многобройните си пътувания. Така че можете да видите на стените и типичните алафранги / декоративни ниши в стената/ картини от Венеция, Санкт Петербург, Лисабон, Атина, Стокхолм и дори на едно от изгубените чудеса на света – Александрийския фар.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.